Piețele europene au inceput saptamana cu evoluții mixte, in timp ce moneda unica europeana și-a reluat scaderea in raport cu dolarul american și yenul japonez. Scaderi importante au fost inregistrate de indicii piețelor din Italia (-2.59%) și Spania (-1.27%) pe fondul discuțiilor din cele doua țari privind masurile de reducere a deficitelor bugetare.

Spania anunțase vineri primul program de reducere a salariilor din sectorul public de dupa reinstaurarea regimului democratic in 1978; anunțul scaderii salariilor cu 5% a fost insoțit de o reducere a proiecțiilor de creștere economica pentru 2011 de la 1.8% la 1.3%.

Astazi, guvernul spaniol a interzis administrațiilor locale contractarea de datorii pe termen lung pana la sfarșitul anului viitor.

Tot astazi, evaluarea economiei spaniole facuta de FMI a indicat menținerea riscurilor din sectorul bancar și a recomandat intervenții prompte din partea Bancii Spaniei in situații de criza, cum a fost cea de sambata. La randul sau, Italia va supune maine aprobarii parlamentului un set nepopular de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Aceeași tema a fost avansata și de noul guvern al Marii Britanii, care a anunțat astazi un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 6 miliarde de lire, detaliile specifice urmand a fi prezentate la sfarșitul lunii viitoare.