Sedinta de tranzactionare de miercuri de la Bursa din Sibiu a readus optimismul, pe fondul unei evolutii in care s-a „impus” verdele, nu insa fara emotii, preturile intrand, pe parcursul zilei si pe teritoriu negativ, arata surse din randul brokerilor sibieni. "Ziua s-a deschis cu cresteri pe cele mai lichide derivate, pentru ca apoi, pe segmentul financiar, si cu precadere de DESIF5, cotatiile sa testeze taramul scaderilor", au mai declarat acestia.

In apropierea pranzului insa, s-a observat revenirea pe plus, si desi evolutia ulterioara a fost una destul de sinuoasa, „zona verde” nu a mai fost parasita. Pe fondul acestor oscilatii, participantii au fost angrenati in special in strategii speculative, atat pe vanzare cat si pe cumparare, care s-au reflectat intr-un volum de 10.621 contracte, realizate pana la ora 17:15, lichiditatea situandu-se la un nivel superior comparativ cu cel din ziua anterioara. Valoarea transferurilor se situa, la aceeasi ora, la 36,8 milioane lei, fiind peste cea din piata BVB.

Derivatele pe actiunile SIF5, alaturi de cele pe indicele Dow Jones Industrial Average si cele valutare EURO/RON au facut sedinta interesanta, ele fiind cele mai tranzactionate. Numarul de piete pe care s-au realizat plasamente a fost de 17, remarcandu-se si segmentul bancar prin tranzactiile cu DETLV. DESIF5 au atras schimburi echivalente cu 7,38 milioane de actiuni. Scadenta scurta (iunie) a fost cea mai solicitata, pretul de cotare evoluand pe un culoar de 4,65 bani. Cotatia a pendulat atat pe teritoriu negativ, cat si pozitiv, in cele din urma, inchizand pe plus pentru toate scadentele. DESIF5 iunie au fost estimate la 1,1610 lei, in avans cu 1,04 %. „

Cresterile de pe futures au fost inferioare celor de pe spot, intrucat, in sedinta precedenta, limita de variatie pe minim a impiedicat pretul sa coboare mai mult, lucru care pe spot s-a intamplat. In plus, aceste cresteri sunt inca privite cu destula prudenta. Ele au dat semnale pozitive pentru cumparatori, dar sa vedem cat va tine acest nivel destul de subtire de optimism, totul depinzand de influenta externa, si, mai cu seama, de pe Wall-Street”, a declarat un broker. In zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones industrial Average au evoluat la randul lor in linie pe verde, participantii fiind corelati cu futures-ul de peste ocean, care a indicat deschiderea verde de pe Wall-Street.

Pe acest fond numarul contractelor DEDJIA_RON a crescut semnificativ, ajungand, la ora 17:15 la circa 2.500. Raportat la evolutia euro, s-a observat deprecierea monedei unice atat pe termen scurt cat si lung. Pentru iunie euro a inchis la 4,1852 lei, in minus cu 3,48 bani iar pentru decembrie la 4,2725 lei, in scadere cu 0,75 bani. Numarul contractelor EURO_RON a fost de 634. Investitorii au tranzactionat si pe segmentul spot administrat de Sibex, in cadrul caruia actiunile bursei sibiene au castigat 2 bani ajungand la 1,92 lei/titlu.