Piețele europene au inregistrat astazi creșteri de pana la doua procente și jumatate, recuperand evoluțiile negative de la inceputul acestei saptamani. Moneda europeana și-a continuat insa deprecierea in raport cu dolarul american, cotația EURUSD coborand cu peste un procent pana sub nivelul de 1.22.

Nivelul cheltuielilor de consum al populației din Franța a scazut in luna aprilie pentru a treia oara in acest an, declinul lunar de 1.2% venind dupa o creștere revizuita de 1.6% in luna martie.

Conform afirmațiilor institutului francez de statistica, scaderea a fost adusa predominant de reducerea achizițiilor auto, iar perspectivele sectorului auto vor continua sa fie negative in perioada urmatoare.

Primul ministru italian Silvio Berlusconi a anunțat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 25 de milioane de euro in urmatorii doi ani, argumentand ca masura este „absolut necesara” pentru apararea monedei europene. Masurile au scopul de a reduce deficitul bugetar al Italiei cu aproximativ 1.6% in perioada vizata, de la nivelul de 5.3% in prezent.

In paralel, Fondul Monetar Internațional a publicat o declarație in care indeamna guvernul italian sa reduca datoria publica, sa adopte planuri de stimulare economica și sa ia masuri de creștere a capitalului bancilor, care in prezent este la un nivel redus și crește vulnerabilitatea sectorului bancar.