La Bursa din Sibiu, cu o zi inaintea finalului saptamanii, optimismul s-a mentinut, fiind evidentiat de cresterile de pe segmentul financiar si al indicilor, respectiv de intarirea monedei nationale fata de euro. Directia pozitiva a cotatiilor s-a soldat cu atragerea speculatorilor catre strategiile pe cumparare pe SIF-uri si Dow Jones, in timp ce ieftinirea euro a adus profituri vanzatorilor de pe piata derivatelor valutare, se arata intr-un comunicat al companiei.

In ceea ce priveste lichiditatea, acesta s-a situat in media ultimelor sedinte, fiind una de nivel ridicat.

La ora 17:15, cand se inchid tranzactiile cu toate simbolurile, cu exceptia derivatelor pe Dow Jones care se tranzactioneaza pana la ora 19:00, numarul contractelor se situa la 10.700 valoarea acestora fiind de 26 milioane lei. Astfel, numarul contractelor incheiate de la inceputul lunii a depasit pragul de 200.000.

De-a lungul sedintei au iesit in evidenta in mod special derivatele valutare ce au ca activ suport cursul de schimb euro/leu. Atractivitatea fata de acestea a venit pe fondul aprecierii leului, in ton cu directia cursului oficial, moneda nationala recuperand din terenul pierdut anterior. Concret, participantii au incheiat circa 1700 contracte EURO/RON pe toate scadentele, prin care au rulat echivalentul a 1,7 milioane de euro.

"La Sibex se detaseaza avantajul tranzactionarii euro la preturi reduse, orice participant putand beneficia de miscarile monedei europene, cu doar 95 de lei marja pentru un contract echivalent cu 1.000 de euro. In momentele in care miscarile pe curs sunt mai ample, aceste avantaj se reflecta imediat in volumul contractului in discutie, pe piata aparand rapid atat speculatorii cat si hedgerii”, a explicat un broker.

Speculatiile pe termen scurt au fost cele mai intense, scadenta iunie atragand 56,8 % din rulajul EURO/RON. Pentru acest orizont, euro a pendulat intre un minim de 4,17 si un maxim de 4,185 lei, valorand, la inchidere 4,173 lei, in scadere cu 1,22 bani. Pentru septembrie si decembrie, scadente care s-au remarcat de asemenea prin volumul in urcare raportat la acest derivat, euro a inchis la 4,20 si 4,2190 lei, dupa scaderi si mai ample, de 3,04 si 5,35 bani.

Sesiunea a reconfirmat si interesul pentru derivatul pe indicele american Dow Jones care, tot la ora 17:15, se situa la circa 900 de contracte, majoritatea incheiate pe termen scurt. Pretul futures al Dow Jones a pendulat, pentru scadenta iunie atat pe teritoriu negativ cat si pozitiv, prilej pentru speculatii de o zi. La ora mentionata, directia era una verde pe linie, participantii reactionand la deschiderea pozitiva de pe Wall-Street.

Liderul de lichiditate al zilei a fost dat insa tot de segmentul financiar, DESIF 5 remarcandu-se cu peste 8 milioane de actiuni transferate intre vanzatori si cumparatori. Detinatorii de pozitii pe cumparare de pe DESIF5 au beneficiat de un traseu pozitiv pe toate scadentele.