Contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON), denominat in lei, a atins in luna mai un nou nivel record de lichiditate pe Bursa de la Sibiu, continuandu-si evolutia ascendenta pe care a avut-o in fiecare luna de la lansare, se arata intr-un comunicat al Sibex. Participantii care au tranzactionat pe piata DEDJIA_RON au incheiat 35.820 contracte, volum in crestere cu 27,5% comparativ cu luna aprilie, media zilnica fiind de 1.791 contracte.

Cea mai mare pondere din volumul mentionat a revenit scadentei iunie, cu 33.444 contracte. Valoarea transferurilor cu DEDJIA_RON s-a ridicat la 375,5 milioane lei.

Interesul pentru contractul futures pe Dow Jones a crescut si in contextul corelarii puternice cu piata americana, unde a avut o evolutie puternic descendenta, soldata cu cea mai mare scadere din februarie 2009. La Sibex, de-a lungul lunii mai, cotatia DEDJIA_RON cu scadenta iunie a pierdut 983 de puncte, ceea ce inseamna, la o marja medie de 400 lei/contract, un randament pe vanzare de pana la 245%.

"Avand in vedere faptul ca doar un sfert din investitorii activi pe piata Sibex au tranzactionat in luna mai pe contractul DEDJIA, sunt foarte optimist in ceea ce priveste viitorul acestui produs la Sibex, si cred ca in cursul acestui an vom atinge un volum de 5.000 contracte pe zi”, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct Sibex.

In acelasi timp, un avantaj suplimentar pentru cei interesati de acest produs este prezenta market-makerului, care a avut o contributie esentiala la cresterea rulajelor pe acest contract.

La Sibex, derivatul pe Dow Jones de tranzactioneaza conform unui program prelungit pana la ora 19:00, participantii avand posibilitatea de a tranzactiona pe o perioada extinsa de timp, simultan cu pietele de pe Wall-Street.

Contractul futures in lei pe Indicele Dow Jones Industrial Average este disponibil pe platforma de tranzactionare a bursei sibiene din 22 ianuarie 2010. De la lansare, noul produs a avut o evolutie ascendenta ajungand pana pe locul secund in topul general de lichiditate al bursei sibiene, cu 82.783 de contracte realizate.