Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu peste 1% in sedinta de tranzactionare de marti, cu o pierdere mai accentuata pe sectorul societatilor de investitii financiare. Aceasta sesiune bursiera a fost caracterizata de brokeri ca apatica, nefiind consemnate volume mari de tranzactionare sau volatilitate ridicata.

"Azi a fost o bursa destul de apatica, in sensul ca nu a consemnat niste volume destul de mari de tranzactionare sau volatilitate foarte mare. Cu toate ca am avut niste scaderi destul de insemnate, bursa s-a mentinut intr-un ton de descrestere pe tot parcursul sedintei. Aceasta demonstreaza ca prezenta cumparatorilor in piata este mult diminuata fata de cotele pe care le inregistra aceasta prezenta in urma cu 1-2 luni", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El a mai spus ca "din ce in ce mai multa lume este convinsa ca nu scapam de o evolutie descendenta si isi administreaza in consecinta pozitiile, in sensul ca asteapta scaderile pentru a putea intra la cumparare pe momentele de crestere, pe parcursul perioadei de scadere neexistand o efervescenta foarte mare, decat spre sfarsitul ciclului de scadere".

Din ce in ce mai multa lume este convinsa ca nu scapam de o evolutie descendenta si isi administreaza pozitiile pentru a putea intra la cumparare pe momentele de crestere.

Mihai Chisu

BET-C, indicele compozit al BVB, a scazut cu 1,60%, pana la 2.905,02 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide titluri listate, a coborat cu 1,82%, la 4.845,35 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 2,47%, ajungand la 19.747,98 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a pierdut 1,89%, la 443,32 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a scazut cu 1,58%, pana la 684,87 puncte.

  • Rulajul s-a mentinut la un nivel redus

Lichiditatea de pe piata reglementata a BVB a scazut cu 7%, ajungand la 12,41 milioane de lei, echivalentul a 2,96 milioane de euro.

Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 11,79 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 3,73 milioane de lei, urmata de SIF Moldova si BRD cu un rulaj de 2,27 milioane de lei, respectiv 1,79 milioane de lei. SIF Banat Crisana se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 698.162 lei, iar SIF Transilvania se afla pe locul cinci, cu 680.716 lei.

Actiunile VES (6,9%) si Farmaceutica Remedia Deva (0,57%) au fost singurele care au inchis pe plus, in vreme ce titlurile Romcarbon Buzau (-9,86%), Transilvania Constructii (-9,55%) si Electroaparataj (-9,26%) au inregistrat cele mai mari pierderi.

Schimburile cu unitati de fond OTP Green Energy s-au ridicat la doar 169 lei.

Pe piata derivatelor a fost incheiat un contract avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna iunie, la un pret mediu de 4,1820 lei si o valoare totala de 518.568 lei, si trei contracte pe cursul EUR/RON cu scadenta pe luna decembrie, la un pret mediu de 4,2510 lei si o valoare totala de 102.029 lei.

Mihai Chisu a aratat ca investitorii de pe piata de capital autohtona stau cu ochii pe bursele externe, bursa romaneasca pierzandu-si destul de mult din identitate.

Pana cand investitorii straini nu vor acumula pozitii in piata mai mari de o zi sau doua, nu trebuie sa ne asteptam decat la o evolutie a bursei locale strans corelata cu cea a burselor straine.

Mihai Chsu

"Daca futuresul Dow Jones creste sapte puncte, noi crestem instantaneu, scade sapte puncte, scadem si noi instantaneu. Daca pana nu demult gaseam destul de adecvata aceasta similitudine datorita fluxurilor de bani din afara tarii, adica prezenta investitorilor straini era foarte intalnita in bursa si atunci era logic sa gasesti o astfel de corelare foarte fidela, acum cand constatam ca prezenta strainilor este mult mai mica, o astfel de corelare a ramas pe taramul speculatorilor", a spus Chisu.

El a precizat ca pana cand investitorii straini nu vor acumula pozitii in piata care sa aiba orizonturi de investitii mai mari de o zi sau doua, nu trebuie sa ne asteptam decat la o evolutie a bursei locale strans corelata cu cea a burselor straine.