La Bursa din Sibiu, iunie a debutat cu o lichiditate de nivel bun, pe fondul evolutiei „rosii” a pietei, care a continuat tendinta din ultima zi a lunii precedente. Astfel, luna in care va avea loc cea de-a doua scadenta trimestriala din 2010 (n.r.– iunie), a pornit sub semnul strategiilor pe vanzare, care au dominat si in mai, se arata intr-un comunicat al Sibex. In urma plasamentelor realizate pana la ora 17:15, a rezultat un numar de peste 8300 contracte, cu o valoare de 24 milioane lei.

Sedinta s-a remarcat si prin revenirea la tranzactionare, dupa o perioada indelungata, a derivatelor pe actiunile SIF3. Ridicarea suspendarii de la tranzactionare a instrumentelor derivate cu simbolurile DESIF3 si OPDESIF3 s-a realizat conform deciziei Consiliului de Administratie al Bursei din Sibiu. DESIF3 au revenit cu dreptul in piata, in sensul atragerii investitorilor catre doua scadente, iunie si septembrie 2010. Pentru iunie DESIF3 au fost evaluate la 0,5105 lei/titlu, in scadere cu 0,45 bani, iar pentru septembrie la 0,5355 lei, in urcare cu 2,05 bani.

"Chiar daca volumul a fost unul mic, pentru DESIF3 este imbucurator faptul ca investitorii au luat in vizor rapid acest produs care, in trecut, atragea o lichiditate ridicata. Faptul ca investitia in acest instrument este una foarte redusa prin prisma marjei de doar 80 lei pe contract va constitui un atu in revenirea sa pe primele locuri in topul de lichiditate”, a declarat un broker.

Pentru vedeta lunii anterioare, anume derivatul pe Dow Jones Industrial Average, intensitatea la tranzactionare s-a mentinut, astfel ca, pana la ora 17:15, numarul de contracte se ridica la aproape 1400 scadenta iunie aflandu-se in prim plan. Sub aspectul pretului, in cea mai mare parte a timpului s-a mentinut directia „rosie”. Pe iunie, cotatia indicelui a dat insa semnale de revenire pe „verde”, evolutia depinzand si de directia de pe Wall-Street, piata cu care DEDJIA_RON se tranzactioneaza in paralel pana la ora 19:00.

De o lichiditate buna s-a bucurat si perechea EURO/RON cu 840 contracte, pretul futures al monedei unice stagnand pentru iunie la 4,19 lei. In schimb, pentru septembrie si decembrie, cotatia s-a corelat cu directia cursului BNR care a indicat scumpirea euro.

Sedinta s-a mai remarcat prin scaderile semnificative ale DESIF5, simbol care este in continuare lider de lichiditate cu 6558 contracte. Pentru iunie DESIF5 au scazut cu 3,97%, ajungand la 1,125 lei iar pentru septembrie cu 4,31%, valorand 1,1435 lei.

Pe piata optiunilor, vanzatorii au coborat stacheta privind primele incasate. Acestia s-au bucurat de sume cuprinse intre 20 si 120 lei/contract pentru scadente in derulare pana in iunie si septembrie, cu preturi de exercitare intre 1,05 si 1,8 lei/actiunea DESIF5. Numarul contractelor cu optiuni a fost de 237.