Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat pierderi importante in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii, fiind influentata de evolutiile pietelor externe.

BET-C, indicele compozit al BVB, a pierdut cu 3,07%, pana la 2.900,90 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide titluri listate, a scazut cu 3,20%, la 4.864,02 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 4,85%, ajungand la 19.890,94 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a pierdut 3,88%, la 443,10 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a scazut cu 2,16%, pana la 688,07 puncte.

  • Bursa a reactionat la datele de pe pietele din Ungaria si SUA

"Ca de obicei suntem o bursa care reactionam la stirile externe, asta si din cauza frecventei cu care apar stirile interne. Bursa a deschis pe plus pentru ca ziua de ieri a fost una stabila pe pietele externe si noi am deschis in acest registru oarecum optimist. Datele externe, care au tinut in prima fata de Ungaria, au indus temeri si o situatie tensionata in pietele internationale", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El a precizat ca acest lucru arata ca episodul Grecia a ramas destul de adanc infipt in memorie si orice stire asemanatoare poate genera o senzatie de teama si precautie in randul investitorilor.

"Pe acest fond au venit si niste date macroeconomice de pe piata muncii din SUA, piata care reda destul de bine puterea cu care revine economia americana. Cum imediat piata americana s-a resimtit dupa aceste cifre, care au fost mai putin bune decat estimarile, acest lucru s-a simtit si la noi, la ora 15:30, cand piata a cunoscut o depreciere destul de rapida si masiva a tuturor cotatiilor", a mai spus Mihai Chisu.

Lichiditatea de pe piata reglementata a BVB a scazut cu 53%, ajungand la 16,78 milioane de lei, echivalentul a 3,99 milioane de euro.

Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 16,49 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 5,40 milioane de lei, urmata de Erste Bank si SIF Moldova cu un rulaj de 2,78 milioane de lei, respectiv 2,43 milioane de lei. SIF Transilvania se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 1,00 milioane de lei, iar BRD se afla pe locul cinci, cu un milion de lei.

  • Mihai Chisu: Actiunile Erste Bank s-au diferentiat pe parcursul acestei sedinte, din cauza corelarii reale cu piata austriaca

Actiunile Santierului Naval Orsova (1,16%) au fost singurele care au inchis pe plus, in vreme ce titlurile Carbochim (-15,00%), Erste Bank (-9,65%) si Teraplast (-9,09%) au inregistrat cele mai mari pierderi.

Actiunile Erste Bank s-au diferentiat pe parcursul acestei sedinte, potrivit brokerului IFB Finwest, tocmai din cauza corelarii reale cu piata austriaca.

"Daca a existat o actiune care sa se diferentieze pe tot parcursul zilei aceea a fost Erste Bank, care a scazut tocmai din cauza problemelor din Ungaria si a apropierii de zona respectiva. Bancile externe in general au fost afectate, lucru care la noi s-a vazut cel mai bine in cazul Erste", a spus Mihai Chisu.

Schimburile cu unitati de fond STK Emergent s-au ridicat la 7.104 lei, iar cele cu unitati OTP Green Energy au fost de 1.595 lei.

Pe piata derivatelor au fost incheiate noua contracte avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna iunie, la un pret mediu de 4,2145 lei si o valoare totala de 155.937 lei, si opt contracte pe cursul EUR/RON cu scadenta pe luna decembrie, la un pret mediu de 4,3100 lei si o valoare totala de 132.200 lei.

In ceea ce priveste evolutia din zilele urmatoare a pietei autohtone de capital, Mihai Chisu spune ca ne putem astepta la "orice fel de surprize". "Este posibil ca in ziua de luni sa vedem cresteri de peste 3%, daca piata americana inchide la un nivel mai mare decat cel avut la ora locala 16:30, ora inchiderii sedintei la Bucuresti", a precizat Chisu.