La Bursa din Sibiu, finalul saptamanii 31.05 - 04.06 s-a remarcat prin volatilitatea ampla, cotatiile penduland pe axa plus-minus. La inchidere preturile futures se aflau in mod majoritar pe scadere, piata redevenind „rosie” pe segmentul derivatelor financiare respectiv pe cel al derivatelor pe indicele Dow Jones, se arata intr-un comunicat al bursei sibiene.

In schimb, moneda unica a avut o directie inversa fata de piata actiunilor, apreciindu-se semnificativ fata de leu. In acest context, s-a putut observa o lichiditate foarte buna, totalul contractelor incheiate pana la ora 17:15 fiind de 12.113 cu o valoare de circa 27 milioane de lei, cel mai bun nivel din intervalul analizat. In prima jumatate a sedintei, cotatiile derivatelor „vedeta” ale Sibex, anume Dow Jones in lei, si DESIF5 au evoluat pe plus, continand tendinta din ziua precedenta.

Dupa pranz insa, mai exact intre orele 13:00 -14:00, cumparatorii au fost surprinsi de revenirea agresiva pe scadere, care a mutat rapid profilurile in tabara vanzatorilor. Conform brokerilor „au existat si de aceasta data speculatori inspirati care au obtinut castiguri pe ambele directii”. DESIF5 s-au mentinut cele mai tranzactionate si la final de saptamana cu peste 10.000 de contracte, ele fiind secondate de DEDJIA_RON cu aproape 1200 contracte incheiate pana la 17:15. Pentru iunie DESIF5 au evoluat pe un culoar de 12,74 bani intre maximul si minimul zilei, vanzatorii putand obtine randamente de pana la 80%.

De asemenea si pe Dow Jones iunie, diferenta de 245 de puncte intre extremele zilei a putut duce randamentul shorterilor pana la 49%. In ceea ce priveste moneda unica europeana, cotatiile futures au evoluat in ton cu directia oficialului BNR, care a spart pragul de 4,2 lei. Revenirea volatilitatii a insemnat si cresterea lichiditatii, totalul contractelor EURO/RON ajungand vineri la 721. Pentru iunie, euro a fost cotat la 4,2350 lei, in urcare cu 1,03% iar pentru decembrie la 4,3301 in crestere cu 1,22%.

„Tendinta leului a fost de a pierde teren in fata valutelor tari, indeosebi in fata dolarului. Scaderea monedei nationale s-a resimtit insa si fata de euro, nefiind un fenomen izolat, intrucat s-a observat si la alte monede din regiune. Ea este un efect al reorientarii investitorilor din pietele emergente” a explicat un broker. „Este un moment oportun pentru strategii de management al riscului valutar, in conditiile unei nesigurante privind evolutia cursului de schimb”, a adaugat acesta. Raportat la toata saptamana, participantii de pe piata sibiana au incheiat circa 42.000 de contracte la termen. Pe locul intai in topul saptamanii s-au clasat DESIF5 cu 31.465 contracte, urmate de DEDJIA_RON cu peste 7.200 si EURO/RON cu 1.622.