Piețele europene au avansat astazi cu peste un procent, indicele german DAX revenind la o creștere neta pentru acest an, pe fondul optimismului generat de știrea publicata de Reuters privind creșterea nivelului exporturilor din China cu aproximativ 50% fața de anul trecut.

Sectorul industriei de exploatare a materiilor prime a inregistrat cel mai mare avans zilnic, fiind urmat de cele de servicii financiare și construcții. Moneda europeana a avansat in raport cu dolarul american pentru a doua zi consecutiv in urma speculațiilor privind anunțarea de catre Banca Centrala Europeana a unor masuri de stabilizare a piețelor locale de credit.

Cehia și Polonia au anunțat astazi creșteri economice pentru primul trimestru al anului 2010. Cehia a inregistrat o creștere a PIB de 1.1% fața de Q1 2009, dupa ce in trimestrul anterior suferise o contracție de 3.2%.

Tot 1.1% a fost și creșterea inregistrata de Portugalia, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din ultimii cinci ani. Comisia Europeana va investiga situația financiara a Bulgariei dupa ce aceasta și-a revizuit estimarea de evoluție a bugetului de la un deficit de 0.8% la 3.7%.