Pietele europene au realizat astazi o noua zi de cresteri, pe fondul confirmarii datelor macroeconomice pozitive pentru principalele economii asiatice si al mentinerii de catre Banca Centrala Europeana si Banca Angliei a nivelului actual al dobanzii de referinta.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat astazi ca institutia pe care o conduce va continua programul de achizitie de obligatiuni guvernamentale pentru a reduce tensiunile actuale de pe piata monetara, care in prezent nu functioneaza perfect.

De asemenea, se va mentine oferta de lichiditate nelimitata catre sistemul bancar european; aceasta se va realiza prin oferte la trei luni cu dobanda fixa in iulie, august si septembrie.

La randul sau, Banca Angliei a anuntat de asemenea mentinerea programului propriu de achizitie de bonduri si a mentinut nivelul dobanzii de referinta la 0.5% pentru a continua stimularea economiei in conditiile planului extraordinar de reduceri de cheltuieli bugetare al guvernului. Tinta programului de achizitie de bonduri a fost mentinuta la nivelul anterior de 200 de miliarde de lire, in linie cu asteptarile economistilor.