Pietele europene au incheiat saptamana cu evolutii mixte, indicele DJ Euro Stoxx 50 avansand cu 0.33% in timp ce indicii DAX si FTSE au terminat sesiunea de astazi in scadere usoara cu 0.11%, respectiv 0.06%.

Sectorul bancar a avut cea mai semnificativa evolutie pozitiva, ajutat de declaratia de ieri a autoritatilor europene privind publicarea testelor de stres pentru institutiile financiare, lucru privit de investitori drept o validare a pozitiei financiare pozitive a sistemului bancar european.

Bancile spaniole si franceze au fost printre cele care au inregistrat astazi cresteri semnificative in urma acestei declaratii. Institutul KOF si-a revizuit in scadere estimarea pentru evolutia economiei Elvetiei in 2011, datorita efectelor negative pe care le vor avea masurile de austeritate din zona euro asupra exporturilor elvetiene.

PIB-ul Elvetiei va creste anul viitor cu doar 1.6%, fata de estimarea anterioara de 2.2%. In paralel, estimarea pentru 2010 a fost revizuita in crestere de la 17% la 1.8%, datorita modificarii ratei de crestere a exporturilor la 6.6%, de peste doua ori mai mult decat estimarea din martie.

Deficitul fiscal al Marii Britanii din luna mai a fost de 16 miliarde de lire, mai mic decat cifra de 17.4 miliarde inregistrata cu un an in urma. Asteptarile economistilor indicasera o cifra de 18 miliarde de lire.