Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri ordonanta de urgenta a Guvernului pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor pentru imobilele preluate in mod abuziv, 264 de deputati votand "pentru" si unul "impotriva". In urma acestui vot, Fondul Proprietatea va putea sa distribuie dividendele restante si isi va putea lista actiunile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Urmeaza ca legea sa mearga la presedintie pentru promulgare, pentru ca apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Reprezentantii Fondului Proprietatea estimeaza ca legea va fi publicata in Monitorul Oficial in a doua jumatate a lunii iulie.

"Imediat dupa intrarea in vigoare a legii, va fi convocata adunarea generala a actionarilor (sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009, precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti", se arata intr-un comunicat al FP.

In 2008 si 2009, Fondul Proprietatea a realizat profituri in valoare totala de 1,19 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost amanat in repetate randuri.

Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, declara la finele lunii martie ca listarea Fondului ar putea avea loc in 2010, mai intai la Bucuresti si apoi la Londra. "Daca incepem la 1 iulie, sper sa fim gata cu listarea pana in septembrie", a declarat Mobius.

Franklin Templeton Investment Management, cu sediul in Marea Britanie, a fost inregistrata la CNVM in 14 septembrie 2009, iar in data de 11 mai 2010 autoritate de reglementare a pietei de capital a autorizat sucursala din Romania a companiei.