La Bursa din Sibiu, sedinta de tranzactionare de miercuri, a continuat sa impresioneze la capitolul lichiditate, pe fondul unei evolutii care a purtat investitorii atat pe teritoriu negativ cat si pe teritoriu pozitiv, speculatorii avand la dispozitie un teren de manevra pentru strategii diverse, se arata intr-un comunicat al Sibex. In jurul orei 14:00, numarul de contracte incheiate se situa la peste 15.500, cu o valoare de 60 milioane de lei, totalul indreptandu-se spre un nou record. Segmentele pe care participatii si-au concertat strategiile au fost financiar, valutar si al indicilor.

In contextul agitatiei de pe piata valutara, speculatorii au luat cu asalt derivatele pe cursul de schimb euro/leu, pe aceasta piata plasamentele soldandu-se, in doar cateva ore, cu transferarea intre vanzatori si cumparatori a 3,4 milioane de euro prin 3.400 contracte. Scadenta septembrie este cea mai tranzactionata, moneda unica penduland, pentru acest termen, intre 4,3730 si 4,4068 lei.

"Piata la termen de la Sibiu este, in contextul nesigurantei evolutiei cursului valutar, locul ideal atat pentru a specula, cat si pentru a realiza strategii de protectie, pentru 1.000 de euro tranzactionati fiind necesari doar 100 lei ca marja", arata un broker. Desi cursul oficial anuntat de BNR a evidentiat un nou minim istoric al leului fata de euro, tendinta preturilor futures a fost una de intarire a leului fata de moneda europeana, directie corelata cu ceea de pe piata interbancara. "Este posibil ca acordarea celei de a cincea transe a imprumutului FMI, care va spori rezerva BNR cu circa 900 de milioane de euro, sa duca, in cele din urma, la o echilibrare a cursului de schimb, iar speculatorii futures anticipeaza acest moment, vazand euro in minus, cel putin pe sedinta de azi", a mai explicat brokerul.

Au mai atras atentia in mod special tranzactiile cu derivatele pe indicele Dow Jones. Scaderea agresiva de pe Wall-Street de marti, a declansat un adevarat "atac" al speculatorilor pe piata Sibex, unde dupa jumatate din orarul de tranzactionare, volumul atingea impresionantul total de aproape 3.700 de contracte. Tinand cont de faptul ca acest instrument se tranzactioneaza insa pana la ora 19.00, totalul va creste semnificativ, mai ales ca, de la ora 16:30 piata functioneaza in paralel cu bursa americana, corelarea cu acesta fiind un fapt concret la Sibex. Pentru cea mai tranzactionata scadenta, anume septembrie, Dow Jones pendula intre 9.865 si 9.805 puncte, situandu-se usor pe plus.

Din cadrul zonei financiare s-au detasat in special contractele pe DESIF5 (derivatele pe actiunile SIF Oltenia), prin care "jucatorii" futures au rulat, in prima jumatate a sedintei, 8,3 milioane de actiuni SIF5 pe patru scadente. Cea mai lichida scadenta este septembrie cu 94% din total, contractele fiind incheiate la preturi intre un minim de 1,1126 si un maxim de 1,1900 lei/actiune, culoarul de 774 puncte fiind similar cu un randament pe cumparare de pana la 48%.