Pietele europene au incheiat prima zi a saptamanii in scadere usoara, dupa o sesiune cu volatilitate relativ scazuta datorita partial si faptului ca pietele americane au fost inchise astazi pentru weekend-ul prelungit de 4 iulie.

Sectorul serviciilor din Europa a inregistrat o noua reducere a ritmului de dezvoltare in luna iunie, indicele PMI publicat de Markit Economics coborand la 55.5 fata de 56.2 in mai, in linie cu estimarile anterioare (o valoare peste 50 indica expansiune).

Dintre principalele economii ale zonei euro, sectorul serviciilor a inregistrat un ritm de crestere stationar in Germania (a doua luna la 54.8, sub nivelul de 55.2 din aprilie), unul incetinit in Franta (60.8, fata de maximul ultimilor patru ani de 61.4 in mai) si Italia (51.5, fata de 53.7 in mai, al treilea declin lunar consecutiv al ritmului de crestere).

In Marea Britanie, ritmul de crestere al sectorului serviciilor a inregistrat de asemenea o incetinire, indicele PMI fiind de 54.4 in iunie, al patrulea declin consecutiv dupa maximul ultimilor trei ani de 58.4 din februarie. Vanzarile retail din zona euro au crescut in mai cu 0.2% fata de aprilie, sub asteptarile de 0.3% ale economistilor.