Pietele europene au crescut astazi, ajutate de avansul sectoarelor de materii prime si servicii financiare, care au realizat avansuri medii de peste doua procente, precum si de efectele pozitive asupra sectorului tehnologic pe care le-au avut rezultatele financiare anuntate ieri de Apple.

Astfel, sectorul de exploatare si prelucrare a materiilor prime a ajutat indicele londonez FTSE sa avanseze cu aproape un procent si jumatate, iar producatorii de otel si materiale de constructii au contribuit la cresterile indicilor DAX si CAC 40. Sectorul financiar a fost influentat astazi de speculatiile privind rezultatele testelor de stres efectuate de autoritatile Uniunii Europene asupra a 91 de institutii financiare din zona euro.

Rezultatele, care vor fi publicate in aceasta saptamana, vor detalia trei scenarii pentru testele aplicate institutiilor bancare. Acestea vor include cerintele normale de adecvare pentru capitalul Tier 1, un scenariu de evolutie negativa a situatiei economice din UE si un test care include un soc sub forma cresterii abrupta a costurilor de refinantare pentru tari europene, cu efecte negative asupra finantarii din sectorul privat si a valorii bondurilor detinute de banci.