La Sibex, sedinta de marti a adus variatii mixte pe segmentul derivatelor, directiile cotatiilor schimbandu-se de mai multe ori pe parcursul zilei. Evolutia a fost una care a solicitat speculatorii, acestia avand teren de manevra atat pentru plasamentele pe vanzare, cat si cele pe cumparare. In conditiile date, lichiditatea s-a mentinut la un nivel asemanator cu cel din sedinta anterioara, pana la ora 17.15 fiind incheiate circa 3500 contracte cu o valoare de 18 milioane lei.

Pe segmentul derivate pe marfuri, aurul s-a inscris din nou pe crestere, in ton cu directia de pe pietele internationale, dupa o perioada in care evolutia sa a fost mai degraba una plata. Cotatia metalului galben pentru scadenta octombrie se situa la 1266 dolari pe uncie, in urcare cu nu mai putin de 19 USD, adica 1,5%. Transformat in lei, pretul este 134,6694 lei/gram, nivel superior cotatiei oficiale afisata de BNR. Marimea unui contract SIBGOLD_RON este echivalenta cu 10 uncii de aur iar investitorii pot tranzactiona un contract prin depunerea unei garantii initiale de doar 500 lei.

Sectorul indicilor a stat, sub semnul intensificarii tranzactiilor pe derivatul pe Dow Jones Industrial Average care, la ora 17.15, se situa la un total circa 1300 contracte, fiind lider pe scadenta septembrie. Evolutia cotatiei futures a Dow Jones pentru scadenta de vineri 17.09 nu a conturat o directie clara, nehotararea observandu-se inca de la deschidere. Cotatia indicelui a testat de-a lungul zilei atat teritoriul negativ cat si pozitiv. La ora 15.00 dupa aparitia stirilor in SUA, se observau cresteri, dar apoi dupa deschiderea NYSE, cotatia DEDJIA_RON septembrie a intrat usor pe minus, decisiva pentru conturarea pretului urmand sa fie evolutia de peste ocean.

Pe segmentul actiunilor, derivatele pe titlurile SIF5 Oltenia au fost cele mai tranzactionate, cu echivalentul a 1,6 milioane de actiuni transferate pana la ora 17.15. De remarcat a fost redimensionarea cotelor atrase de scadentele septembrie si decembrie, scadenta din finalul anului devenind din ce in ce mai lichida. De altfel, s-a putut observa si scaderea numarului de pozitii DESIF5 deschise pe septembrie concomitent cu cresterea celor pe decembrie, ca urmare a strategiilor de roll-over (mutare a pozitiilor de pe o scadenta pe alta). In ceea ce priveste cotatiile DESIF5, desi acestea au testat si scaderile, s-a mentinut tendinta optimista, dupa cum indicau datele de la ora 17.15.

Pe sectorul valutelor s-a observat cresterea volumului la peste 500 de contracte EURO/RON, in conditiile in care euro a pierdut din nou teren in fata leului pentru toate scadentele.

Participantii au fost activi si pe piata la vedere unde s-au realizat tranzactii atat cu drepturile de preferinta Sibex cat si cu actiunile societatii. Volumul inregistrat pe drepturi s-a cifrat la 148.100. Tranzactiile au fost realizate la o cotatie de 0,21 lei/drept, in stationare. Pe actiunile Bursei din Sibiu, totalul schimburilor s-a ridicat la 149.500 titluri, cotatia stationand la 1,4 lei/actiune.