Noua banci si opt case de avocatura au format un grup de lucru pentru modernizarea si eficientizarea cadrului legal si procedural al pietei de capital locale pentru a sprijini economia romaneasca in vederea unei iesiri mai rapide din criza, se arata intr-un comunicat comun. Grupul de lucru va propune institutiilor abilitate modificari ale legilor, regulamentelor si procedurilor existente in vederea cresterii volumului de tranzactionare pe Bursa, a interesului investitorilor straini si implicit a cresterii economice prin diversificarea surselor de finantare atat pentru statul roman, cat si pentru companiile locale.

UPDATE Mirela Ionescu, director executiv Raiffeisen Capital & Investment, a declarat pentru HotNews.ro ca grupul de lucru a luat fiinta saptamana trecuta, dupa mai multe discutii intre banci, brokeri si avocati pentru gasirea unor solutii de eficientizare a pietei. "A reiesit ca sunt necesare eforturi sustinute si resurse importante pentru a pune in practica solutiile noastre. Asadar, am simtit nevoia sa ne constituim intr-un grup de lucru pentru a avea la dispozitie toate resursele necesare", a precizat Mirela Ionescu.

Ea a mai spus ca grupul este deocamdata in stadiul de a stabili o lista de prioritati, insa de la prima intalnire au fost identificate anumite cerinte ale Directivelor Europene (MiFID) netranspuse in practica romaneasca, tranzactionarea OTC fiind una dintre ele.

"Ca prim demers, grupul de lucru saluta initiativa Depozitarului Central de a permite tranzactionarea over-the-counter (OTC - in afara platformei BVB) a actiunilor listate, avand in vedere ca aceasta masura va creste

lichiditatea pe Bursa si va reaprinde interesul investitorilor internationali pentru o piata aliniata in sfarsit la standardele internationale, din acest punct de vedere. Totodata aceasta masura era demult necesara prin prisma directivelor MiFID (Directiva Europeana privind pietele instrumentelor financiare), pentru a da posibilitatea investitorilor sa-si limiteze riscurile de executare ale tranzactiilor", se mai arata in comunicat.

Lipsa posibilitatii de a tranzactiona OTC de pana acum a avut consecinte negative semnificative asupra pietei de capital romanesti, intrucat nu a permis investitorilor internationali de calibru sa tranzactioneze in Romania, ceea ce a limitat mult volumul de tranzactionare. Totodata, lipsa OTC-ului a facut imposibila garantarea executarii unei tranzactii cu actiuni listate, ceea ce a redus semnificativ avantajele unei companii de a fi listata, limitandu-i mult sansele de a se finanta din piata de capital, sunt de parere reprezentantii grupului de lucru.

Acestia precizeaza ca, pe masura ce va fi absorbita de piata, aceasta flexibilizare a pietei va creste nu doar volumul de tranzactionare pe piata Regular, dar si numarul emitentilor listati la BVB.

Grupul de lucru este format din BCR, BRD-Groupe Societe Generale, BT Securities, Carpatica Invest, Eurobank EFG Securities, ING Bank NV, KBC Securities, Piraeus Bank si Raiffeisen Capital & Investment, impreuna cu casele de avocatura Badea Clifford Chance, CMS Cameron Mckenna, D&B David si Baias, Musat si Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Patersen, RTPR Allen & Overy, Schoenherr si Asociatii, Tuca Zbarcea si Asociatii.