In ultima sedinta a saptamanii, investitorii Sibex au fost mai prudenti, in conditiile in care preturile nu s-au miscat decisiv. Sesiunea s-a remarcat insa prin tranzactionarea in premiera a contractului futures pe actiunile Bursei de Valori Bucuresti. Participantii au cotat actiunea BVB pe scadenta decembrie 2010 la un pret de 38,3 lei/actiune. Derivatele pe actiunile bursei bucurestene au fost lansate la tranzactionare de Sibex in data de 04.10. 2010.

Pe segmentul indicilor, desi Dow Jones a inchis pe minus la NYSE joi, cotatiile futures au deschis pe plus la Sibiu. Ulterior s-a observat insa o stare de nehotarare, cotatia intrand de doua ori pe teritoriul negativ, in jurul orei 13.00 si apoi la ora 15.00, in conditiile in care indicele DJIA scadea pe pietele futures internationale dupa publicarea ultimelor date din economia americana. Atitudinea prudenta se justifica si prin faptul ca investitorii s-au aflat in asteptarea datelor din SUA, anume rata somajului, care s-a mentinut in mod neasteptat la 9,6%, in ciuda faptului ca in economia SUA, cu exceptia agriculturii, s-au pierdut in septembrie mai multe locuri de munca decat estimarile. Concret, este vorba despre scaderea accentuata a angajarilor in economie, cu exceptia celor din agricultura, inregistrandu-se un nivel de -95.000, atat sub estimarea de +1.000, cat si sub nivelul de -57.000 publicat luna precedenta. Cel de-al doilea indicator publicat vineri in SUA a fost rata somajului, care a ramas la acelasi nivel cu cel inregistrat luna precedenta, pastrand sperante pentru o evolutie favorabila.

Dupa deschiderea de la NYSE cotatia DEDJIA_RON a evoluat fluctuant la Sibiu in ton cu semnalele de pe piata americana. Derivatul Dow Jones s-a mentinut cel mai lichid in topul saptamanii cu circa 11.000 de contracte, fiind cel mai tranzactionat produs bursier din Romania.

In intervalul 4-8 octombrie, una dintre cele mai spectaculoase evolutii a fost cea a contractului pe aur, preturile futures doborand succesiv recorduri istorice, in primele patru sedinte, urmarind fidel evolutia de pe plan extern unde, atat La New York si Londra, aurul a ajuns la noi recorduri. Joi au reaparut deprecierile, in ton cu aceeasi piata internationala unde aurul a scazut cu 0.9% dupa ce a atins un nou record la 1366 dolari/uncie, in timp ce dolarul, care are in mod normal o evolutie in sens invers fata de cea a aurului, a inregistrat o revenire in fata euro. Vineri, tendinta de apreciere a revenit, saptamana incheindu-se in favoarea cumparatorilor care au obtinut randamente ridicate. Contractul SIBGOLD_RON a ocupat locul trei in ierarhia saptamanii cu circa 600 contracte.

Pe piata DESIF5 "jucatorii" au actionat vineri de asemenea cu prudenta, sub influenta inchiderii descendente de joi. Atat pe scadenta decembrie 2010, cat si pe martie 2011, DESIF5 au evoluat integral pe scadere. In schimb, pentru iunie si septembrie 2011 se puteau observa aprecieri usoare, dar pe volume mici. Pe toata saptamana, DESIF5 au atras circa 6700 de contracte.

Pe piata valutelor volumul din cele cinci sedinte a fost de aproape 500 contracte. Sesiunea de tranzactionare din finalul saptamanii curente a fost caracterizata de calm si lipsa a unor fluctuatii importante.

Pe piata spot s-au remarcat titlurile Prodplast Imobiliare, tranzactionate pe ATS-ul administrat de Sibex. De-a lungul saptamanii au fost tranzactionate 46.664 de actiuni PPLI cotatia inchizand vineri la 2,5 lei/actiune.