Au ramas doua saptamani pana la termenul la care investitorii pe piata de capital trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe castigurile de capital pentru trimestrul al treilea (25 octombrie), insa formularul declaratiei nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial, desi se gaseste pe site-urile CNVM si ANAF, potrivit KPMG. Expertii companiei de consultanta fiscala atrag atentia ca investitorii pe piata de capital trebuie sa depuna declaratii chiar daca in tranzactiile efectuate in al treilea trimestru au inregistrat pierderi, nedepunerea acesteia fiind sanctionata cu amenda de pana la 1.000 lei.

Reprezentantii KPMG arata ca este important ca investitorii sa stie anumite aspecte legate de noile proceduri intrate in vigoare la 1 iulie 2010.

"Primul aspect important este ca declaratia trimestriala trebuie depusa pana la data de 25 octombrie 2010 daca s-au efectuat tranzactii in cursul trimestrului trei din anul 2010, chiar si in cazul in care nu s-au obtinut castiguri din tranzactii, ci pierderi", a declarat Madalina Racovitan, director in cadrul departamentului de taxe al KPMG Romania.

Potrivit acesteia, exonerarea de la obligatia depunerii acestei declaratii exista intr-o singura situatie: atunci cand investitorul nu a realizat nici un fel de tranzactii de vanzare, intre 1 iulie si 30 septembrie, care sa aiba ca urmare marcarea unui castig sau a unei pierderi.

De asemenea, investitorii trebuie sa retina ca nedepunerea declaratiilor fiscale constituie contraventie conform Codului de procedura fiscala si se pedepseste cu amenda intre 500-1.000 lei pentru persoanele fizice. Mai mult, in absenta declaratiilor, organele fiscale pot sa stabileasca din oficiu impozitele datorate la bugetul de stat, prin estimarea bazei impozabile.

"Cel de-al treilea aspect foarte important este ca nedepunerea unei declaratii prin care se consemneaza o pierdere neta anuala ar putea fi o eroare, fiindca o pierdere nedeclarata nu se poate utiliza in viitor. Consecinta unei asemenea neglijente in depunerea declaratiei ar putea fi una costisitoare pentru investitor, atunci cand apar castigurile din tranzactii si pierderile din trecut nu mai pot fi scazute la stabilirea impozitului, in lipsa unor declaratii care sa evidentieze asemenea pierderi", am mai spus Madalina Racovitan.

Expertii KPMG atrag atentia ca pierderile din primul semestru al anului 2010 se pot utiliza pentru a diminua eventualele castiguri realizate in al doilea semestru la calculul final de impozit pe anul fiscal 2010, urmand ca eventualele pierderi anuale din anul 2010 sa fie reportate si utilizate in anul fiscal 2011. Pierderile realizate incepand cu anul fiscal 2011 vor putea fi scazute din castiguri pentru o perioada de sapte ani.