La Sibex, sesiunea de miercuri s-a deschis intr-o nota crescuta de optimism, cu cresteri importante pe derivatele pe Dow Jones, DESIF5 si aur, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Acestea au avut loc sub influenta directa a stirilor din SUA unde publicarea rezumatului sedintei Fed din luna septembrie si cele doua masuri pe care banca centrala americana le are in vedere pentru impulsionarea economiei americane au determinat inchiderea pe plus la NYSE si au dat incredere in stoparea procesului de incetinire a cresterii economice.

Pe acest fond pozitiv, s-a observat o intensitate ridicata la tranzactionare pe piata futures sibiana, unde ritmul tranzactiilor din prima jumatate de ora a fost unul cum de mult nu s-a mai inregistrat: 808 contracte cu o valoare de peste 5 milioane de lei.

"Investitorii sibieni au reactionat prompt la stirile pozitive din SUA, si se pare ca foarte posibila aprobare a unui program de achizitionare de obligatiuni de catre Fed, precum si stabilirea unei tinte de inflatie mai mari, pentru a incuraja cheltuirea mai multor bani de catre populatie pe termen scurt, va da incredere pietei de peste ocean, si implicit in intreaga lume", a declarat un broker din piata.

La Sibex, motoarele pietei erau derivatele pe Dow Jones si DESIF5. DEDJIA_RON se remarca cu aproape 400 de contracte incheiate in conditiile in care pretul futures al indicelui pe scadenta decembrie crestea cu 65 de puncte dupa 30 de minute de la debut. Pentru DESIF5 numarul contractelor depasea 400, cotatia crescand cu 1,79% pe scadenta decembrie anul curent.

Pe acest trend s-a inscris si uncia de aur, urmand cresterea de pe piata internationala. Cotatia SIBGOLD_RON octombrie 2010 se aprecia cu 7,5 dolari, ajungand la 1.354,1 dolari.