La Bursa din Sibiu, prima sedinta a saptamanii a atras atentia prin fluctuatiile cotatiilor care nu s-au inscris pe o directie clara, se arata intr-un comunicat al Sibex. Ca amplitudine, culoarele dintre minimele si maximele zilei nu au fost foarte largi, iar variatiile, atat in teritoriu pozitiv cat si in negativ, au fost receptionate cu prudenta de participantii de pe piata, tranzactiile realizandu-se la un ritm modest in cea mai mare parte a timpului.

La ora 17:30 se inregistrau 2.800 contracte cu o valoare de 22 milioane de lei. Dupa deschiderea din SUA ritmul plasamentelor a dat semne de crestere, investitorii avand timp pana la ora 19.00 pentru a-si reorganiza strategiile.

Derivatele pe care se inregistrau cele mai multe tranzactii erau cele pe indicele Dow Jones Industrial Average respectiv pe actiunile SIF5 Oltenia. Dupa ce vineri a atras o valoare record de 83,5 milioane de lei, contractul DEDJIA_RON s-a mentinut si luni cel mai tranzactionat cu circa 70 % din volumul total al sedintei. DEDJIA_RON decembrie 2010 au deschis pe minus situandu-se sub pragul de 11.000 de puncte, dar pe parcursul zilei au trecut pe plus, deschiderea din SUA confirmand asteptarile de crestere.

Cu o ora si jumatate inainte de inchidere, cotatia futures de la S9biu a Dow Jones castiga 65 de puncte pe scadenta decembrie 2010 revenind peste pragul de 11.000. Pe piata americana erau asteptate luni ultimele rezultate privind evolutia productiei industriale. Nivelul estimat indica o crestere de 0.3% Cotatia futures a indicelui DJIA a inregistrat mici variatii negative pe pietele internationale in timp ce indicii principalelor burse europene au crescut.

Pentru DESIF5 deschiderea zilei s-a realizat pe scadere, confirmand influenta pietelor externe, si in special a celei de pe Wall-Street unde Dow Jones a inchis in coborare vineri. La debutul zilei se inregistrau corectii de circa un procent atat pe scadenta decembrie 2010 cat si pentru martie 2011, minimele zilei fiind atinse in jurul orei 11.00. Apoi, evolutia de pe parcursul zilei a mentinut rosul si desi cotatiile au mai recuperat din pierderi, nu au avut taria de a trece pe plus pana la ora 16.30. Revenirea pe verde s-a realizat totusi dupa deschiderea pozitiva de la NYSE, DESIF5 ajungand la cresteri de 0,14% pe decembrie 2010 si 1,6% pe martie 2011.

In ceea ce priveste aurul, cotatia metalului galben a evoluat pe minus, corelandu-se cu directia de pe pietele din New York si Londra, observata pe fondul intaririi monedei americane. Dolarul a crescut in raport cu Euro, inaintea publicarii datelor care ar putea exprima ca nivelul de incredere al investitorilor in Germania se apropie de minimul ultimelor 21 luni. Pe piata Sibex aurul scadea la ora 17:30 cu 9,4 dolari pentru octombrie 2010 si cu 5,7 dolari pentru decembrie anul curent.

Pe piata valutelor, sedinta a fost caracterizata de calmul si apatia din ultima perioada, investitorii asteptand deznodamantul tensiunilor politice pentru a putea aprecia noul trend al paritarii EUR/RON. Evolutiile preturilor de cotare au fost mai degraba liniare, la tendinta fiind una de usoara devalorizare a leului.