Indicii bursieri europene au suferit deprecieri astazi, temerile privind evolutia viitoare a economiei globale crescand, dupa ce banca centrala din China a decis marirea ratei la depozite de la 2,25% la 2,5% si a ratei la imprumuturi de la 5,31% la 5,56%.

Este pentru prima data in ultimii trei ani cand dobanzile sunt modificate, pe fondul unei cresteri a inflatiei, si a unei piete imobiliare considerate de unii analisti ca aflanduse intr-o bula.

Miscarea bancii centrale a dus la scaderea apetitului pentru risc, lucru observat in piata valutara, acolo unde dolarul american s-a apreciat cu 1,5% fata de moneda Euro.

Evolutia indicilor a fost influentata negativ si de anuntul rezultatelor trimestriale ale Apple, care, desi a raportat un profit record pe ultimul trimestru, a facut estimari sub cele ale analistilor privind profitul in urmatoarea perioada. De asemenea negativ pentru piata de capital a fost sondajul ZEW cu privire la asteptarile investitorilor germani despre dinamica activitatii economice. Acestea au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni.