Pietele europene au avansat astazi, ajutate de cresterea sectorului de exploatare si prelucrare a materiilor prime (indicele Stoxx 600 Basic Resources a avansat cu 2.14%) datorita speculatiilor privind evolutia cotatiilor forex care au urmat declaratiilor de la finalul intrunirii G-20. Moneda americana a pierdut teren in fata principalilor parteneri comerciali dupa ce ministrii de finante ai celor mai industrializate 20 de tari au promis ca vor face eforturi pentru a evita o "devalorizare competitiva" a monedelor proprii.

Declaratia a avut un efect pozitiv asupra monedelor percepute ca stabile - yen-ul japonez a atins un maxim al ultimilor 15 ani in raport cu dolarul, iar francul elvetian si-a intrerupt scaderea din ultimele trei zile fata de moneda europeana.

Totusi liderii G-10 au evitat sa decida asupra unor modalitati de a forta China sa accepte o apreciere mai rapida a yuan-ului, in pofida insistentelor in acest sens ale SUA. Banca Centrala Europeana nu a achizitionat obligatiuni guvernamentale saptamana trecuta, a doua decizie consecutiva de acest fel, dand credibilitate declaratiilor anterioare privind posibila terminare a programului.