La Bursa din Sibiu, cea de-a doua sedinta a saptamanii a fost una in care investitorii cu pozitii de vanzare au putut specula intens deprecierile de pe segmentul financiar si al indicilor, mai exact de pe DESIF5 si derivatul Dow Jones, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Scaderi s-au inregistrat si pe piata aurului, metalul galben corelandu-se cu pietele externe. Lichiditatea pietei nu a fost insa impulsionata de aceste miscari, totalul transferurilor indicand in continuare multa prudenta.

Astfel, cu o ora si jumatate inainte de inchidere se puteau observa 2700 contracte cu o valoare de 13,6 milioane lei, investitorii avand timp pana la ora 19.00 sa intensifice plasamentele, in functie de influenta directa de pe Wall-Street.

Pe piata derivatului pe actiunile SIF5, sedinta a fost una in care preturile au evoluat exclusiv pe scadere, corelandu-se cu directia din piata suport unde, atat actiunea emitentului cat si indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, au inregistrat deprecieri importante. La evolutia descendenta a contribuit si agitatia de pe scena politica, investitorii asteptand rezultatele motiunii de cenzura care se va dezbate maine in Parlament. In aceste conditii, s-a observat cresterea intensitatii la tranzactionare pe contractul in discutie pe care, doar pe scadenta decembrie, transferurile echivalau, la ora 17.30 cu 1,6 milioane de actiuni SIF5. Cotatia DESIF5 decembrie 2010 se deprecia cu 2,22%. Scaderi importante intre unu si 2,5 procente se puteau observa si pe scadentele pe termen mediu si lung, anume martie, iunie si septembrie 2011.

Pentru derivatul pe Dow Jones Industrial Average, sedinta a fost de asemenea una rosie, directie vizibila inca de la debut. Deschiderea pe minus pentru contractul DEDJIA_RON a fost una oarecum surprinzatoare dupa ce indicele american a inchis cu un castig de 31,49 puncte luni la NYSE. Estimarile speculatorilor sibieni au fost insa confirmate de evolutiile indicilor principalelor burse internationale precum si de cotatiile futures din SUA ale indicelui DJIA care au scazut dupa ce majoritatea rezultatelor anuntate de companiile europene au dezamagit investitorii.

Tendinta descendenta s-a mentinut si la deschiderea de pe Wall-Street, indicele american depreciindu-se dupa primele tranzactii, in ciuda faptului ca Ford Motor Co a publicat rezultate foarte bune pe trimestrul al treilea, compania obtinand un profit de 1.69 miliarde dolari, cel mai mare din intreaga sa istorie de 107 ani. Pe piata Sibex indicele DJIA a evoluat intre 11.120 si 11.035 puncte si scadea, la ora 17:30, cu 47 puncte, numarul contractelor fiind de peste 800.

In ceea ce priveste aurul, cotatia acestuia a scazut la New York si Londra in conditiile in care cotatia dolarului a inregistrat doar mici variatii, iar unii investitori au recurs la vanzarea metalului pretios. Dolarul a crescut fata de Euro chiar si dupa ce un oficial al Fed a afirmat ca este nevoie de noi masuri de stimulare economica. Drept urmare, aurul scadea si pe piata Sibex observandu-se o depreciere de 3 dolari pe scadenta octombrie 2010 respectiv o scadere de 13,5 dolari pentru decembrie 2010, conform datelor de la ora 17.30.

Pe piata spot, actiunile Sibex au continuat sa se afle in atentia participantilor cu un volum de 362.000 de titluri. Tranzactiile au fost incheiate la preturi intre 1,45 si 1,46 lei/actiune, inchiderea gasind cotatia SBX la 1,45 lei, in scadere cu un ban. Actiunile Prodplast Imobiliare au fost in continuare suspendate de la tranzactionare, in vederea desfasurarii AGEA.