In conditiile in care tranzactiile de pe segmentul futures de la Sibex au resimtit influenta negativa de pe scena politica, mentinandu-se la un nivel destul de redus, capul de afis pentru bursa sibiana a fost reprezentat miercuri de tranzactiile din piata spot, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. In cadrul acesteia, revenirea la tranzactionare a actiunilor Prodplast Imobiliare (PPLI) dupa doua zile de suspendare ca urmare a desfasurarii AGEA, a fost primita cu deosebit interes de participanti, situatie reflectata de volumul foarte bun.

Investitorii au transferat 1,15 milioane actiuni PPLI, reprezentand 5,5% din capitalul social al emitentului. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 4,5 milioane de lei, PPLI fiind din acest punct de vedere, lider raportat la intreaga piata de capital autohtona. Totodata, aceste totaluri au propulsat sedinta pe locul secund in topul rezultatelor inregistrate pe piata spot Sibex de la lansarea acesteia. Tranzactiile cu actiunile PPLI au fost realizate la preturi intre 3,51 si 3,9 lei/actiune, cotatia inchizand 3,9 lei/titlu, in urcare cu 10 bani.

Si actiunile Sibex au continuat sa se afle in atentia participantilor cu un volum de 86.500 de titluri. Tranzactiile au fost incheiate la un pret de 1,45 lei/actiune, acesta fiind si cotatia de la inchidere, in stationare. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata spot Sibex s-a cifrat la 4,61 milioane de lei. Astfel, cu doar doi emitenti, piata le vederea se la Sibiu a atras o valoare de aproape 40 % comparativ cu piata actiunilor de la Bucuresti. Valoarea tranzactiilor a reprezentat 15% din totalul valoric de pe piata spot Sibex de la lansarea acesteia.

Pe segmentul derivatelor, cu o ora si jumatate inaintea inchiderii se observau 3000 de contracte cu o valoare de 15,5 milioane lei. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata Sibex (derivate + actiuni) era astfel cu 65% peste cea de pe toata piata BVB. Pentru a doua zi la rand derivatul pe actiunile SIF5 era cel mai tranzactionat, tendinta de depreciere din prima parte a zilei si apoi revenirea pe plus din partea a doua avand un efect de tonifiere a lichiditatii acestui produs. Scadenta decembrie a fost in continuare cea mai tranzactionata, in raport cu ea observandu-se peste 1700 de contracte incheiate pana la ora 17.30. In ceea ce priveste cotatia pentru termenul in discutie, aceasta s-a incadrat intre 1,4690 si 1,5080 lei, culoarul de 390 de puncte fiind unul generos pentru speculatii.

Pe segmentul indicilor, cotatia futures a Dow Jones a continut sa se deprecieze. Cel mai urmarit indice de pe glob a inchis usor pe plus marti la NYSE, dar pretul futures din SUA a indicat indice deprecieri, evolutia de la Sibex fiind una corelata cu aceasta. Miercuri pe piata americana a fost publicat nivelul indicatorului lunar al comenzi de bunuri de folosinta indelungata care exprima evolutia valorii totale a noilor comenzi de cumparare plasate la producatorii de bunuri de acest fel. Nivelul publicat a fost de +3.3%, indicand o crestere a consumului. Cresterea este mai mare decat nivelul estimat de 1.7%.

Nivelul publicat luna precedenta a fost de -1%.Tot miercuri a fost publicat si nivelul indicatorului lunar care exprima evolutia valorii totale a noilor comenzi de cumparare plasate la producatorii de bunuri de folosinta indelungata, cu exceptia celor din sectorul transporturilor. Nivelul sau indica o scadere de 0.8 procente, in conditiile in care nivelul publicat luna precedenta arata o crestere de 1.9%.

La Sibex, tranzactiile cu DEDJIA_RON s-au amplificat dupa deschiderea de la NYSE unde Dow Jones pierdea peste 100 de puncte la 45 de minute de la debut, pe fondul indoielilor investitorilor ca planul FED de relansare economica prin cumpararea de obligatiuni s-ar putea sa nu fie atat de mare pe cat era de asteptat. Numarul contractelor pe scadenta decembre depasea 1000 iar cotatia pierdea 90 de puncte, conforma datelor de la 17.40.

Pe piata aurului, ziua de miercuri a fost una de scadenta, termenul octombrie finalizandu-se. Pozitiile ramase deschise au fost lichidate la cotatia P.M. de referinta a aurului comunicata de London Gold Market Fixing Ltd. din ziua scadentei. Aceasta a fost de 1324.50 dolari pe uncie.