Piata europeana de capital a inregistrat cresteri puternice astazi, dupa ce Rezerva Federala a SUA a anuntat ieri un program aditional de cumparare de active in valoare de 600 miliarde USD. Atat perspectiva cresterii lichiditatii in sistemul bancar, cat si declaratia oficialilor Fed ca vor suplimenta programul daca acest lucru va fi necesar, au scazut temerile investitorilor privind nesiguranta revenirii economice globale.

Rezultatele trimestriale anuntate de companiile europene s-au dovedit de asemenea un factor de crestere pentru piata de capital. BNP Paribas, cea mai mare banca franceza dupa active, a raportat un profit net trimestrial de 1,19 miliarde EUR, peste estimarea medie a analistilor, de 1,75 miliarde EUR. Printre companiile ce au raportat venituri si profit peste estimari s-au mai numarat Unilever si HeidelbergCement.

Banca Angliei a decis astazi mentinerea dobanzii cheie la 0,5% si a programului de achizitii de active la 200 miliarde GBP. In urma cresterii apetitului pentru risc, moneda Euro s-a apreciat fata de dolarul american, cotatia EURUSD ajungand la un nou maxim al anului.