Uncia de aur a ajuns la un nou nivel istoric joi, la New York si la Londra, depasind pentru prima oara granita de 1.390 dolari, pe fondul slabiciunii afisate de dolar dupa ce Banca centrala americana a anuntat noile masuri de relansare economica, relateaza AFP.

Uncia de aur a atins nivelul de 1.393,55 dolari pe piata londoneza, in jurul orelor 19,30 GMT. La New York, contractul la termen pentru livrarile din decembrie, cel mai tranzactionat, pretul a atins nivelul de 1.393,40 dolari.

"Dolarul a fost propulsat de actiunea Fed in favoarea unor noi masuri de stimulare. Este ceea ce au asteptat borkerii specializati in metale si investitorii pentru a actiona", a explicat Dax Wedemeyer, de la US Commodities.

Caderea monedei americane alimenteaza recorduri dupa recorduri pe pietele metalelor de mai multe luni. Euro a ajuns joi la cel mai inalt nivel fata de dolar in ultimele zece luni, aproape de 1,43 dolari.

In conditiile in care investitorii se asteapta ca presiunea venita din partea politicii monetare a Fed sa se mentina, elanul observat pe pietele metalelor pretioase si al materiilor prime, in general, ar putea dura.

"Injectia de lichiditati pe piete ar putea accentua riscurile de inflatie, ceea ce ar putea sustine cererea unor active utilizate ca rezerve pentru valute", explica analistii de la Commerzbank.

La randul sau, argintul, care a profitat de statutul de metal pretios si de utilizarea in industrie, a ajuns la o cotatie de 26,3963 dolari pe uncie in jurul orei 21,15 GMT, cel mai inalt nivel din ultimii 30 de ani.