Debutul celei de-a doua sedinte a saptamanii a adus scaderi importante ale cotatiilor futures la Sibex, in conditiile in care pietele asiatice au inregistrat corectii in sedinta de marti iar futures-ul din SUA indica deprecieri ale Dow Jones, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Scaderile din Asia au venit ca efect al cresterii de catre Banca Centrala din Coreea de Sud a dobanzii de referinta pentru doua oara in ultimele patru luni.

Prin urmare, sub influenta directa a factorilor externi, instrumentele tranzactionate la Sibiu evoluau pe minus dupa jumatate de ora de la deschidere, cei care au mizat pe scadere fiind castigatorii diminetii, atat pe derivatele Dow Jones cat si pe aur sau DESIF5. Evolutia pe minus a determinat si o crestere a intensitatii la tranzactionare, volumul situandu-se dupa 30 de minute la aproape 1000 de contracte cu o valoare de 9,1 milioane de lei.

Aceasta valoare se datoreaza in special derivatului Dow Jones pentru care se observau aproape 800 de contracte pe scadenta decembrie, in raport cu care cotatia scadea cu 110 puncte, pana la 11.120 puncte.

Si pentru DESIF5 se inregistrau corectii importante de 1,25% pe scadenta decembrie 2010 si 0,71% pe scadenta martie 2011. Pe minus se afla si aurul, uncia pierzand 14 dolari pe scadenta decembrie, pentru care era evaluata la 1361 dolari.

Evolutia rosie a pietei s-a reflectat si in directia cursului de schimb, leul pierzand usor teren in fata euro, conform aprecierii cu 0,16% a monedei unice pe scadenta decembrie, inregistrata dupa 30 de minute de la debut.