Un grup de actionari ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a cerut conducerii operatorului pietei de capital reducerea capitalului social cu circa noua milioane de euro, suma urmand a fi impartita catre cei 850 de actionari. Reprezentantii BVB au confirmat primirea unei solicitari privind reducerea capitalului social, care se afla in acest moment in analiza Consiliului Bursei.

Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust, care nu sustine aceasta initiativa, a declarat pentru HotNews.ro ca motivul unei astfel de cereri este nevoia de finantare, oricare ar fi motivul oficial invocat de initiatorii acestui proiect.

"Piata merge foarte prost si intermediarii nu o duc foarte bine. Trecem printr-o criza prelungita, in care tranzactiile s-au rarit, investitorii nu se mai arata atat de interesati de piata de capital, si atunci orice sursa de venit suplimentara este binevenita", a declarat Adrian Simionescu.

In ceea ce priveste motivarea acestui demers de catre unii brokeri prin faptul ca Bursa tine acesti bani la banca si nu a realizat investitii semnificative in ultimii ani, Simionescu spune ca acestia nu constientizeaza ca "pierd pe partea cealalta, ca actionari".

Potrivit ziarului Bursa, care a scris prima data despre acest subiect, cei care favorizeaza reducerea capitalului social vor sa determine BVB sa devina profitabila din activitatea de baza, nu sa traiasca din veniturile din dobanzile la depozite. Actioanrii care se opun reducerii sustin ca o astfel de miscare ar duce la decapitalizarea Bursei si i-ar afecta imaginea.

ZF, care siteaza surse din piata de capital, arata ca solicitarea de reducere a capitalului a venit din partea lui Daniel Tepes, cel mai mare actionar al BVB, si din partea Asociatiei Brokerilor, condusa de Dan Paul, care ar fi trimis o cerere formala Consiliului Bursei.

"Eu am inaintat Consiliului Bursei o scrisoare in care am cerut sa fie analizata aceasta propunere, nu am depus nicio cerere formala prin care am obligat convocarea AGA. Am propus reducerea capitalului social pentru ca vrem sa punem conducerea Bursei la lucru si sa inceapa sa faca profit operational. Vrem ca Bursa sa faca profit din dezvoltarea pietei de capital si nu doar din dobanzile la depozite", a declarat Dan Paul.

Adrian Simionescu a adaugat ca planurile "foarte ambitioase" ale noului Consiliu de Administratie al BVB ar fi aproape imposibil de realizat in cazul in care aceasta propunere este aprobata.

"Toate planurile lor, printre care se numara cumpararea unui sediu propriu si reinnoirea sistemelor, sunt destul de costisitoare. Existau planuri de dezvoltare, sa ajungem la nivelul pietei din Cehia sau chiar din Polonia, insa in situatia actuala ar fi aproape imposibil sa privim la o asemenea perspectiva", a precizat directorul Vienna Investment Trust.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane de lei (aproape 18 milioane de euro), impartit intr-un numar de 7,67 milioane de actiuni. Conform ultimelor date financiare prezentate de BVB, la sfarsitul lunii septembrie, operatorul pietei de capital avea lichiditati totale de 64,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro).

BVB a raportat un profit net de 6,1 milioane de lei in primele noua luni ale anului, cu 5,3% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.