Retinerea omului de afaceri Catalin Chelu in cazul presupusei mite oferite lui Valentin Fatuloiu nu va avea efect asupra evolutiei pietei de capital, in conditiile in care companiile la care acesta este actionar nu sunt printre cele cu o lichiditate semnificativa si care ar putea influenta astfel piata, potrivit brokerilor contactati de HotNews.ro. Acestia au mai spus ca scandalul in care este implicat omul de afaceri nu va afecta nici imaginea bursei, deoarece acesta nu ocupa nicio functie in conducerea BVB.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, arata ca bursa e reprezentativa prin lichiditatea ei, iar companiile asupra carora se vor rasfrange efectele retinerii lui Catalin Chelu nu sunt printre cele mai lichide din piata.

"In general, stresul pe care il induce o stire legata de un actionar la mai multe societati depinde de calitatea companiilor si de conjunctura pietei. Reactiile pe care le are piata, cel putin in prima faza, sunt emotionale - unii se vor grabi sa scape de acele actiuni, altii vor cumpara. Efectul se va resimti insa doar pe acele companii la care acea persoana este actionar", a spus Mihai Chisu.

Brokerul a precizat ca societatile care ar putea fi afectate de retinerea omului de afaceri nu sunt foarte lichide. "De exemplu, pana la ora 11:00, nu s-a efectuat nicio tranzactie cu actiunile Altur, cea mai reprezentativa companie la care Catalin Chelu este actionar. Daca era vorba de o companie foarte lichida, acum era agitatie. Asta arata ca impactul, in momentul de fata, este minim", a subliniat Chisu.

Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust, crede insa ca retinerea omului de afaceri ar putea influenta pozitiv companiile la care acesta este actionar.

"El (Catalin Chelu - nr) a fost contestat de foarte multe ori de actionarii minoritari si cred ca aceasta situatie va avea un impact pozitiv. Stiu ca suna cinic, dar la companiile respective actionarii vor reactiona pozitiv", a spus seful Vienna Investment Trust.

De asemenea, Adrian Simionescu nu se asteapta ca acest scandal sa aiba efecte asupra pietei in ansambu.

Totodata, Cristian Sima, seful WBS Romania, crede ca retinerea lui Catalin Chelu nu va avea impact nici asupra imaginii Bursei, avand in vedere ca omul de afaceri nu ocupa nicio pozitie in conducerea BVB.

Omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata de capital, a fost retinut la sfarsitul saptamanii trecute pentru ca ar fi incercat sa-i ofere un milion de euro mita secretarului de stat chestor Dan Valentin Fatuloiu. Chelu detine actiuni la mai multe societati, unele dintre ele fiind listate la BVB. Printre cele mai recente achizitii, facute prin intermediul a trei firme pe care le controleaza, sunt aproape 50% din Lactate Natura Targoviste (INBO) de la SIF Oltenia si Broker Cluj pentru circa 16,5 mil. lei (3,86 mil. euro), una dintre cele mai mari tranzactii din ultimele 30 de zile de pe piata RASDAQ.

Omul de afaceri este si unul dintre cei mai mari actionari de la SIF-uri, detinand impreuna cu mai multi investitori cu care a fost banuit ca ar fi actionat in mod concertat pachete de peste 6% la SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5). Omul de afaceri neaga insa orice asociere cu firmele care apar ca actionand in mod concertat cu el la SIF-uri.

Presa l-a acuzat, in trecut, ca a devalizat "Rotes SA" si ca a vandut ilegal Sectia de Confectii Metalice Teis, in timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat.