Indicii bursieri europeni si-au continuat scaderile astazi, accentuandu-se temerile privind situatia financiara a unora din statele membre ale zonei Euro. In Irlanda, coalitia de guvernamant s-ar putea rupe dupa votul pentru bugetul pe 2011, iar venirea la putere a unor partide ce nu agreaza actualele masuri ar putea ingreuna procesul de reducere a deficitului bugetar.

Actiunile din sectorul bancar irlandez au cunoscut scaderi majore: actiunile Bank of Ireland au scazut cu 25% pana la 29,2 eurocenti. Si actiunile bancare din Spania si Portugalia au fost sub presiune, investitorii considerand ca cele doua tari sunt cei mai probabili urmatori candidati pentru cererea de ajutor financiar catre UE.

De altfel, cancelarul german Angela Merkel a declarat astazi ca riscul acordarii de noi ajutoare financiare membrilor zonei Euro este exceptional de serios. In consecinta, moneda Euro s-a depreciat fata de dolarul american cu peste 1,5%, cotatia EURUSD ajungand la un minim al ultimelor opt saptamani, sub nivelul de 1,34.