Pietele europene au realizat astazi cresteri semnificative, indicele german DAX avansand cu 1.77%, in contextul publicarii de date macroeconomice peste asteptarile analistilor de ambele parti ale Atlanticului. Declaratiile cancelarului german Angela Merkel privind planurile de preluare de catre investitori a unei parti din riscul asociat cu bondurile guvernamentale au fost primit in mod negativ de catre piete.

Premiul de risc al bondurilor spaniole la 10 ani in raport cu bund-urile germane, referinta europeana in domeniul obligatiunilor guvernamentale, a crescut la 2.38%, cel mai ridicat nivel de dupa adoptarea monedei unice; randamentul obligatiunilor similare ale Portugaliei a avansat la randul sau cu 12 puncte de baza pana la 7.18%, alimentand speculatiile privind recurgerea acesteia la un imprumut EU-FMI. Nivelul de incredere din mediul de afaceri german a crescut in mod neasteptat pana la un nou maxim in noiembrie, indicele corespunzator publicat de IFO avansand pana la 109.3 de la 107.7 in octombrie, contrar asteptarilor medii ale economistilor de scadere la 107.5.

Produsul intern brut al Marii Britanii a avansat in Q3 cu 0.8% fata de trimestrul anterior, in linie cu asteptarile. Cresterea a fost alimentata de avansul cu 2.2% al exporturilor, in conditiile scaderii cheltuielilor consumatorilor cu 0.3%.