Autoritatile americane au efectuat miercuri prima arestare - un angajat al unui birou de consultanta financiara - in cadrul vastei anchete privind divulgarea si utilizarea unor informatii confidentiale legate de societatile cotate pe burse, dezvaluit saptamana trecuta de Wall Street Journal, relateaza AFP.

"Don Ching Trang Chu, alias Don Chu, a fost arestat in aceasta dimineata (miercuri) fiind banuit de complot legat de munca pe care o efectua intr-un birou" de expertiza financiara, a anuntat, intr-un comunicat, procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara.

Don Chu este acuzat ca a favorizat scurgerea de informatii confidentiale legate de societati cotate catre fonduri speculative. Chu intentiona sa plece in Taiwan in 28 noiembrie, precizeaza comunicatul.

Chu lucra la biroul Primary Global, din Mountain View, California.

El este prezentat pe site-ul biroului (www.pg-research.com) drept un "expert in ceea ce priveste Asia" si "un veteran de 25 de ani in sectorul transmisiei de date".

Autoritatile spun insa ca acesta "facea legatura intre birou si consultantii si sursele din SUA sau din alte tari".

"Clientii biroului, care includeau si fonduri speculative, ii plateau zeci de milioane de dolari in fiecare an pentru a avea acces la serviciile sale si la reteaua sa de consultanti", spune procuratura.

Documentul mentioneaza in special relatiile lui Chu cu Richard Choo-Beng Lee, care lucra pentru un fond speculativ.

In 2009, Don Chu ar fi organizat o intalnire intre angajatul unei societati si Lee, care ar fi beneficiat astfel de informatii confidentiale referitoare la rezultatele trimestriale ale respectivei societati.

Legislatia bursiera interzice divulgarea de informatii confidentiale legate de activitatile unei societati cotate inainte de publicarea lor oficiala.

Wall Street Journal a relatat in acest week-end ca autoritatile americane se pregatesc sa formuleze acuzatii la adresa mai multor reprezentanti ai lumii financiare, intr-un dosar care s-ar putea dovedi cel mai mare scandal din istoria tarii.

Afacerea implica zeci de consultanti, analisti, banci de afaceri si fonduri speculative care ar fi permis realizarea unor profituri ilegale prin divulgarea si utilizarea unor informatii confidentiale legate de societatile cotate.

Anchetatorii examineaza in special daca bancherii de la Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari nume de pe Wall Street, ar fi dezvaluit investitorilor informatii legate de fuziuni in sectorul sanatatii.