Pietele europene au incheiat saptamana cu o sesiune de evolutii negative, fiind afectate semnificativ de escaladarea tensiunilor din peninsula coreeana si de temerile investitorilor privind o posibila extindere a problemelor financiare din Uniunea Europeana catre peninsula iberica. Sectorul financiar a fost unul dintre cele mai puternic afectate, indicele Stoxx 600 Banks suferind o corectie de 1.58%.

Oficialii din Portugalia si Spania au negat speculatiile privind o posibila recurgere la fondul european de asistenta financiara, fara insa a reusi un impact semnificativ asupra pietelor de capital, obligatiunile guvernamentale din Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania (PIGS) continuand sa se mentina la un nivel scazut.

Costurile de capital ale Portugaliei au atins un nivel similar celui oferit de fondul european de asistenta, punand sub semnul intrebarii retorica ministrului de finante care declara astazi ca UE nu poate impune tarii sale un pachet de ajutor financiar. Nivelul inflatiei din Germania a accelerat in noiembrie pana la un ritm anual de 1.6% de la 1.3% in octombrie, depasind asteptarile de 1.4% ale economistilor.