Pietele europene au incheiat saptamana cu o sesiune de evolutii in general pozitive, alimentate de cresterea sectoarelor minier si auto. Lipsa unor noi stiri negative privind situatia financiara a tarilor europene si nivelul peste asteptari al importurilor de materii prime ale Chinei au determinat investitorii sa adopte o atitudine pozitiva cu privire la evolutia din urmatoarea perioada a pietelor de capital.

Preturile de productie din Marea Britanie au avansat in noiembrie pentru a doua luna consecutiv in urma presiunilor de apreciere din sectorul alimentar si a cresterii pretului la combustibil. Indicele preturilor produselor a avansat cu 0.3% fata de luna octombrie, in care cresterea fusese de 0.6%, variatia fiind in linie cu asteptarile analistilor economici.

Moneda unica europeana a fost afectata negativ astazi de declaratiile cancelarului german Angela Merkel si a presedintelui francez Nicolas Sarkozy care si-au exprimat opozitia privind cresterea fondului de ajutor financiar al Uniunii peste nivelul actual de 400 de miliarde de euro. Declaratiile lor au contribuit la a cincea scadere zilnica consecutiva a bondurilor spaniole.