Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, influentate de anuntul agentiei Moody's Investor Services privind evaluarea rating-ului de tara al Spaniei. Scaderile initiale au fost reduse la finalul zilei de datele macroeconomice pozitive publicate in SUA. Moody's a anuntat astazi ca ar putea reduce rating-ul de tara al Spaniei de la nivelul actual Aa1 in urma cresterii costurilor de finantare ale acesteia si a dificultatilor financiare ale provinciilor spaniole.

Moody's a declarat ca rating-ul Spaniei va ramane insa in categoria Aa, scenariul cel mai probabil luat in calcul fiind cel in care tara nu va fi nevoita sa apeleze la fondul european de finantare. Conform estimarilor Moody's, necesitatile de finantare ale Spaniei pentru 2011 se ridica la aproximativ 170 de miliarde de euro, la care se adauga 30 de miliarde pentru administratiile regionale si 90 de miliarde de euro pentru sistemul bancar.

Numarul somerilor din Marea Britanie a scazut in noiembrie cu 1200 fata de luna anterioara, mai putin decat asteptarile medii de 3000 ale economistilor. In paralel, numarul angajatilor din sectorul public a scazut cu 33 de mii.