Actiunile SIF Oltenia au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta de vineri a Bursei de Valori Bucuresti, la cererea CNVM, care a solicitat Consiliului de Administratie al societatii sa informeze investitorii cu privire la condamnarea la inchisoare a presedintelui CA, Dinel Staicu, de catre Tribunalul Bucuresti.

"Avand in vedere informatiile aparute recent in mass-media, privind hotararea Tribunalului Bucuresti referitoare la situatia domnului Dinel Staicu, presedintele CA al SIF Oltenia, va comunicam ca am solicitat Consiliului de Administratie al SIF Oltenia (...) sa intocmeasca si sa transmita, in regim de urgenta, catre CNVM si BVB, un raport curent in vederea informarii corespunzatoare a potentialilor investitori", se arata intr-o cerere a CNVM remisa BVB.

UPDATE: SIF Oltenia arata intr-un comunicat remis BVB ca Dinel Staicu isi va prezenta demisia din fruntea societatii in 2 februarie, cand se va intoarce din concediu.

"Informam investitorii ca domnul Dinel Staicu se afla, incepand cu data de 15.12.2010, in efectuarea a 35 de zile de concediu de vacanta cuvenite pentru anul 2010, conform contractului de mandat, respectiv pana la data de 01.02.2011. Desi decizia tribunalului a fost atacata cu recurs, domnul Dinel Staicu, incepand cu data de 02.02.2011, isi prezinta demisia din functia de presedinte/director general al SIF Oltenia, urmand ca, in temeiul competentelor legale si statutare, Consiliul de Administratie al SIF Oltenia sa ia masurile care se impun, privind inlocuirea acestuia", se arata in comunicatul societatii semnat de Dinel Staicu.

Actiunile SIF Oltenia vor reveni la tranzactionare la ora 13:50.

Magistratii Tribunalului Bucuresti l-au condamnat pe presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu la 12 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la aceasta infractiune in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). El fusese condamnat de Judecatoria Sectorului 4, pe 16 iunie 2010, la patru ani inchisoare, iar acum Tribunalul Bucuresti i-a majorat pedepsa, la judecarea apelului, la 12 ani inchisoare.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit DNA, in perioada iulie 1999-februarie 2000, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de 106.786.123.000 de lei vechi si credite in valoare de 80.535.611.000 de lei vechi catre unsprezece societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditii favorabile cesionarilor.

Dinel Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu incalcarea dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla. O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folositi de inculpat la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla.

Valoarea mare a contractelor incheiate contrar dispozitiilor legale, modalitatea in care au fost aprobate imprumuturile, folosirea sumelor de bani obtinute in interesul altor societati, creditele care depaseau cu mult valoarea fondurilor proprii ale bancii au reprezentat modalitati prin care Dinel Staicu i-a ajutat pe functionarii bancii sa comita infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Procurorii sustin ca prejudiciul cauzat prin infractiune bancii este de 187.321.734.408 lei vechi la nivelul anului 2000. ​