Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, stirile pozitive din domeniul economic si cel politic nereusind sa indeparteze temerile privind fragilitatea financiara a tarilor din zona euro. Liderii Uniunii Europene au convenit in summit-ul tinut la Bruxelles revizuirea tratatelor UE pentru crearea unui mecanism de prevenire si limitare a crizelor financiare, care va intra in vigoare in 2013.

Decizia nu rezolva insa dificultatile financiare actuale in care se afla o parte a tarilor din zona euro, in particular in conditiile in care Germania continua sa refuze cresterea limitei actuale de 750 de miliarde de euro a fondului de asistenta financiara european. Tot astazi, agentia Moody's Investors Services a redus rating-ul de tara al Irlandei cu cinci nivele de la Aa2 la Baa1, mentinand o perspectiva negativa pentru evolutia viitoare. Motivatiile oferite au implicat nivelul ridicat al garantiilor guvernamentale oferite bancilor si incertitudinile perspectivelor economice ale tarii.

Indicele increderii din mediul de afaceri german publicat de Ifo a crescut la 109.9 in noiembrie, cel mai ridicat nivel de dupa reunificarea tarii, de la 109.3 in octombrie. Economistii estimasera in medie o scadere pana la 109.