Pietele europene au realizat astazi evolutii predominant pozitive, declinul suferit de indicele elvetian SMI fiind principala exceptie a zilei. In paralel, obligatiunile guvernamentale europene si moneda euro au inregistrat evolutii negative, fiind afectate de asteptarile investitorilor privind o posibila extindere a reducerilor de rating pentru tarile zonei euro cu situatii financiare fragile.

In particular, cotatia CDS-urilor pentru bondurile franceze a atins un nivel record, echivalent unui rating Baa1, alimentand speculatia privind o posibila pierdere de catre Franta a rating-ului actual Aaa. Tot astazi, agentia Moody's Investors Service a redus la junk rating-ul pentru obligatiuniloe Irish bank Corp. si Irish Nationwide Building Society, ambele controlate de guvernul irlandez in urma masurilor de asistenta financiara oferite de acesta.

Indicele increderii consumatorilor din zona euro, publicat de Comisia Europeana, a scazut in decembrie la -11 de la -9.4 in noiembrie, mai mult decat asteptarile medii de -9 ale economistilor. Banca Centrala a Ungariei a anuntat astazi o crestere a dobanzii de referinta cu 0.25% pana la 5.75%.