La Sibex, penultima sedinta de tranzactionare din acest an s-a animat pe fondul cresterii cotatiilor de pe segmentul financiar, unde s-au evidentiat castigurile pe derivatele SIF5 Oltenia, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Cresteri s-au consemnat si pe derivatul Dow Jones precum si pentru pretul futures al euro. In acest context, pana la ora 17:15 au fost incheiate aproape 2100 contracte cu o valoare de 6 milioane de lei.

Unul dintre aspectele interesante ale zilei a fost faptul ca, dupa cateva sedinte consecutive, in care nu s-a bucurat de atentia investitorilor, perechea valutara EUR/RON a reintrat in circuitul derivatelor tranzactionate fiind incheiate pana la ora mentionata aproape 300 de contracte pe trei scadente. De cea mai mare atentie s-a bucurat EUR/RON pentru scadenta martie 2011, pe care, in contextul deprecierii leului pe piata interbancara, au fost tranzactionate 189 de contracte inregistrandu-se o crestere a cotatiei cu 0,23%. O apreciere a cotatiei s-a inregistrat si pe scadenta Iunie 2011, unde investitorii tranzactionau la un pret cu 0,25 bani mai mare decat cel stabilit la incheierea sedintei anterioare.

In ceea ce priveste contractul pe aur, pe piata Sibex investitorii au putut tranzactiona metalul galben pe scadenta decembrie 2010 doar pana la ora 14:30, sesiunea fiind una de scadenta pe acest contract, pozitiile ramase deschise fiind lichidate de Casa Romana de Compensatie prin decontare finala in fonduri, respectiv prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 10 x cotatia P.M. de referinta a aurului comunicata astazi de London Gold Market Fixing Ltd. Investitorii au tranzactionat astazi aurul la Sibex si pe scadenta Februarie 2011, cotatia de la ora 17.15 fiind in crestere cu 7,2 dolari/uncie, dupa ce pana la ora 16,30 se inregistrasera deprecieri. Conform Bloomberg cotatia futures a aurului a scazut astazi pentru prima data in trei zile pe piata Comex de la New York. In cursul zilei de marti metalul pretios a crescut cu 1.6 %, cea mai mare crestere din ultimele 7 saptamani.

Cel mai lichid produs a fost insa tot DESIF5, investitorii activi pe acest simbol avand parte de o penultima sedinta de tranzactiona a anului cu cresteri generoase. Pana la ora 16,30 participantii au incheiat peste 1400 contracte, numarul pozitiilor futures deschise crescand la randul sau. Tendinta pozitiva a fost una corelata cu piata suport unde indicele care indica evolutia preturilor celor cinci societati de investitii financiare a avut o zi verde. Astfel, si cotatiile futures de la Sibiu au crescut, observandu-se o apreciere de 2,46% pe martie 2011 si 2,76 % pe iunie 2011. Pentru decembrie acelasi an cresterea depasea trei procente dar pe un volum redus.

Cresteri destul de bune s-au inregistrat si pe derivatul pe Dow Jones, numarul contractelor fiind, la ora 17.15 de 161. In SUA, cotatia futures a indicelui DJIA a inregistrat variatii pozitive, anuntandu-se o deschidere verde la NYSE dupa ce in sedinta de tranzactionare de marti indicele a inchis cu un plus de 20.51 puncte. Investitorii au mizat pe apreciere desi nu au fost programate raportari economice in SUA. Pe piata Sibex investitorii au tranzactionat indicele DJIA pe trei scadente. Pe martie 2011 indicele era cotat cu un plus de 62 puncte in timp ce pe scadenta Iunie 2011 aprecierea la aceeasi ora era de 45 puncte.Pe scadenta indepartata septembrie 2011 cotatia indicelui DJIA inregistra o crestere de 72 puncte.