Pietele europene au realizat astazi evolutii predominant pozitive, in contextul cresterilor realizate de indicii asiatici si al declinului monedei americane in raport cu principalii parteneri comerciali. Indicele londonez FTSE 100 a fost principala exceptie, acesta coborand cu 0,21% pana la 5.996,36 puncte in pofida evolutiei pozitive a actiunilor companiilor miniere si energetice.

Nivelul inflatiei din Germania a accelerat in mod neasteptat in luna decembrie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni. Conform datelor publicate de Oficiul Federal de Statistica, indicele preturilor de consum calculat dupa metoda Uniunii Europene a avansat pana la 1,9% de la 1,6% in noiembrie; analistii economici estimasera in medie o mentinere la nivelul lunii anterioare.

Cresterea lunara a indicelui a fost de 1,2%, cea mai abrupta din ultimii opt ani. Conform datelor publicate de Banca Centrala Europeana, nivelul creditelor acordate sectorului privat in tarile zonei euro a crescut in noiembrie cu 2% fata de anul trecut, dupa avansul de 1,5% din octombrie. Masa monetara M3 a crescut cu 1,9%, dupa avansul de 0,9% din octombrie.