Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a hotarat in sedinta de joi admiterea la tranzactionare pe piata reglementata, la categoria I, a actiunilor Fondului Proprietatea, sub simbolul FP, se arata intr-un comunicat al operatorului pietei. Data inceperii tranzactionarii actiunilor emise de Fondul Proprietatea este 25 ianuarie 2011.

"Apreciez ca listarea Fondului Proprietatea va atrage atentia unor investitori institutionali importanti din afara tarii si va avea impact pozitiv asupra lichiditatii pietei, atat pe termen scurt, cat si lung. Pe langa consecintele pozitive directe, trebuie mentionat faptul ca FP reprezinta 82 de companii, dintre care doar 29 sunt listate la BVB. Banii care vor fi atrasi de companiile din portofoliul Fondului Proprietatea de pe piata de capital speram ca vor genera noi oferte publice initiale urmate de listari, iar diversificarea ofertei in general determina cresterea free-float-ului si a numarului de investitori", a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.

La randul sau, Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, considera ca prezentarile care sunt programate a avea loc in marile orase din Europa vor continua sa creasca notorietatea Fondului si este increzator ca listarea va impulsiona dezvoltarea pietei de capital romanesti si va capta interesul unor investitori internationali importanti.

Totodata, reprezentantii BVB mai arata ca lansarea contractului futures avand ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea va avea loc dupa primirea certificatului de inregistrare de la CNVM, in cel mai scurt timp ulterior datei de 25 ianuarie 2011.

"In dorinta de a pune la dispozitia investitorilor o gama larga de instrumente financiare tranzactionate la BVB, Consiliul Bursei a aprobat astazi urmatoarele masuri pentru dezvoltarea Pietei Derivatelor: stabilirea cerintei de lichiditate pentru contractele futures pe actiuni si actualizarea specificatiilor contractului futures cu activ suport actiunile Fondul Proprietatea, in conformitate cu ultimele modificari corespunzatoare activului suport", se mai arata in comunicat.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la Bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Termenul de listare a fost insa amanat in repetate randuri, in ciuda nenumaratelor termene de listare pe care si le-au asumat persoanele care s-au perindat la conducerea Fondului.

Activele totale nete ale Fondului Proprietatea erau la finele lunii noiembrie de 15,9 miliarde de lei, iar nivelul activului net pe actiune era de 1,1541 lei. Cele mai importante cinci companii din portofoliul Fondului sunt OMV Petrom, Hidroelectrica Romgaz, Aeroporturi Bucuresti si Nuclearelectrica.

Franklin Templeton a preluat administrarea FP pe 29 septembrie 2010, Fondul fiind creat in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor deposedate abuziv de proprietati de catre regimul comunist.