Pietele europene au incheiat in scadere ultima zi a saptamanii, influenta negativa a datelor sub asteptari despre somajul din SUA adaugandu-se unei sesiuni dominata de evolutii sub valorile de inchidere de ieri. Sectorul bancar a suferit una dintre cele mai importante scaderi, in paralel cu evolutia similara a bancilor din SUA datorata unei decizii judiciare nefavorabile pentru acestea privind cerintele legale pentru executarile silite in Massachusetts.

Productia industriala din Germania a scazut in luna noiembrie mai mult decat asteptarile medii ale economistilor, principala influenta negativa provenind de la sectoarele energetic si de constructii. Scaderea lunara a fost de 0.7% si a venit dupa o crestere de 3% in octombrie (revizuita de la 2.9%).

Asteptarile medii ale analistilor indicasera o scadere de 0.1%. Fata de noiembrie 2009 productia industriala a crescut cu 11.1%. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat astazi ca guvernele Uniunii ar trebui sa isi sporeasca masurile de austeritate, in loc de a astepta interventii salvatoare ale ECB.

Tot astazi, conform unor surse citate de Bloomberg News, ECB a achizitionat obligatiuni guvernamentale ale Portugaliei pe termen scurt, intr-o sesiune in care bondurile portugheze au suferit cele mai severe corectii dintre obligatiunile tarilor zonei euro.