Pe piata Sibex, debutul de saptamana a adus mai multa prudenta situatie evidentiata de volumul sub media primei saptamani din an, potrivit unui comunicat al Bursei din Sibiu. La ora 17:15, numarul contractelor incheiate era de aproape 2.000 cu o valoare de circa 11 milioane de lei, intensitatea la tranzactionare fiind mai ridicata in partea a doua a zilei.

Pentru derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia, numarul contractelor incheiate pe toate cele patru scadente trimestriale din acest an era, la ora mentionata, de circa 1100, majoritatea fiind realizate pe scadenta martie. DESIF5 martie au evoluat pe minus de la deschidere si pana in jurul orei 15:00 pentru ca apoi sa treaca in teritoriu pozitiv pe fondul corelarii cu piata suport unde actiunea SIF5 se afla pe plus. Tendinta pozitiva se mentinea usor la ora 17:15 cand DESIF5 martie 2011 castigau 0,19%. Pe celelalte scadente, cotatiile cresteau de asemenea usor, pe volume mici. Prudenta inregistrata se justifica prin faptul ca Europa se confrunta din nou cu temeri privind criza datoriilor, aceasta fiind principala preocupare de pe lista investitorilor de pe toate pietele bursiere ale batranului continent in sedinta de luni. Ingrijorarile au revenit pe fondul rapoartelor ca Portugalia se confrunta cu presiunea crescanda de a accepta un pachet de ajutor pentru a preveni "contaminarea" altor tari cu probleme similare.

Pe segmentul indicilor, volumul de transfer al derivatelor pe Dow Jones era de 750 contrcate, incheiate pe fondul unei evolutii descendente inregistrate in conditiile in care indicii burselor europene precum si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA au scazut, pe fondul acelorasi temeri legate de criza datoriilor din zona euro. Scaderile cotatiilor futures DEDJIA_RON de la Sibex s-au accentuat dupa deschiderea rosie de pe Wall-Street. La ora 17:15, DEDJIA_RON scadenta martie 2011 pierdea 54 puncte, in timp ce pe scadenta iunie 2011 cotatia inregistrata indica o depreciere de 51 puncte.

Pe piata aurului, metalul galben pierdea 3,5 USD pe scadenta februarie 2011. Dupa scaderea inregistrata saptamana precedenta, cotatia aurului pe piata londoneza a fluctuat luni pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane din zona Euro. Conform Bloomberg, costul asigurarii datoriilor suverane europene impotriva default-ului a crescut la un nivel record luni, inainte de vanzarea de obligatiuni a Portugaliei programata pe 12 ianuarie si a Spaniei in ziua urmatoare. Cotatia aurului a castigat 30 de procente anul trecut, in conditiile in care bailout-urile Greciei si Irlandei au dus la o scadere de 6,5% a monedei unice europene.

Pe segmentul derivatelor valutare pretul futures al euro a urmat directia oficialului BNR care a indicat o moneda unica ceva mai puternica in contextul in care reducerea apetitului pentru risc al investitorilor a avut drept efect o usoara depreciere a valutelor din regiune, inclusiv a leului. Ca urmare, dupa mai multe sedinte in care leul s-a apreciat, de aceasta data euro a castigat teren fata de leu. La ora 17:15 speculatorii Sibex tranzactionau euro la 4,288 lei pentru martie si 4,31 lei pentru iunie anul curent, preturi in urcare cu 0,09 si 0,12%.

Pe piata spot au fost tranzactionate actiunile Sibex, volumul fiind de aproape 15.000 de titluri. Cotatia se afla in urcare cu un ban la 1,47 lei/actiune.