Ca si 2007, anul debuteaza cu asteptari super-optimiste. Atentie insa, cand brokerii vad roz-uniform in fata ochilor, uneori ceva nu e in regula. Cum problemele care au declansat actuala criza nu sunt rezolvate, ci doar camuflate, oricand e posibila o schimbare de perspectiva. Aveti mai jos 7 argumente in favoarea unei doze crescute de prudenta la bursa in acest an.

  • 1. Unanimitatea e periculoasa

Realitatea nu se impaca bine cu tentativele de a o “ingheta”. Schimbarea pare sa fie singura constanta din Univers, iar momentul in care o majoritate larga pare sa imbratiseze aceeasi idee, apar brusc perspective noi. Din acest motiv poate “contrarienii” sunt o specie de succes la bursa. Convergenta opiniilor brokerilor pentru 2011, “anul unei cresteri solide”, seamana izbitor cu optimismul general din 2007, momentul in care apar primele corectii la BVB, o piata care crestea viguros de aproape 7 ani. Va amintiti de convergenta opiniilor in primele luni ale lui 2009, de aceasta data pesimistii fiind cvasi-majoritari? Pentru 2011, pentru BET-FI de pilda, cresterea anticipata de majoritatea brokerilor care au oferit declaratii in presa oscileaza intre 30-40% in majoritatea cazurilor.

  • 2. Gunoiul e tot sub pres, chiar daca sub unul frumos colorat

Problemele care au generat caderi agresive ale burselor in 2008 si primavara lui 2009 nu sunt rezolvate. Fed, dar si alte Banci Centrale, au cumparat active lichide pentru a da ocazia bancilor sa-si imbunatateasca bilanturile, s-au raportat profituri in sectorul bancar si pe seama plasamentelor facute din banii cu dobanda zero. Inflatia da semne de crestere insa (in special in zona marfurilor) iar politica monetara se poate schimba. Pietele de capital vor incerca sa anticipeze aceste miscari, asa cum bursele au anticipat in 2007 recesiunea din anul urmator.

  • 3. “Oracolul” Goldman Sachs: semnalizeaza stanga, coteste la dreapta

In previziunile pentru 2011 analistii Goldman Sachs plasau indicele S&P500 in jurul nivelului de 1.500 puncte, zona ce coincide cu atingerea unor valori maxime bifate de indice in 2000 si 2007, de fiecare data urmand corectii de amploare. Un “triple top” cu o atractie irezistibila pentru shortat pentru cei care isi pot asuma acest gen de riscuri. Referitor la GS, in vara lui 2008, cand petrolul se apropia de 150 dolari/baril, GS arunca in piata o analiza ce anunta iminenta atingerii pragului de 200 dolari. A fost insa 35 dolari/baril pana la sfarsitul aceluiasi an. Ce importanta are cum vor evolua bursele americane pentru BVB-ul nostru? Pietele se coreleaza in ultima vreme, iar ora exacta se da din SUA. O analiza interesanta pe partea “tehnica” gasiti aici

  • 4. BDI la munte si la mare

Baltic Dry Index (BDI) ce exprima costul transportului pe mare (26 rute pricipale) al diferitelor marfuri se afla in picaj ajungand recent in zona 1500 puncte. Indicele a anticipat foarte bine prabusirea burselor, cazand la randul sau de la 11.700 de puncte in 2007 sub 700 puncte in 2008 si revenindu-si apoi pana la 4200 de puncte in mai 2010. De atunci insa corectiile se amplifica. Contractarea comertului cu materii prime poate anunta o reintrare a economiei globale in recesiune, preturile mari din prezent fiind un obstacol pentru expansiunea cererii. Indicele nu este tranzactionabil si deci nu poate fi manipulat. Aveti aici fotografia evolutiei sale:

  • 5. Speculatorii sunt singuri in curtea scolii

De la revenirea in forta a burselor in martie 2009 lichiditatea n-a fost deloc spectaculoasa iar insiderii, care intrasera la cumparare in ultimele luni ale Marii Corectii bursiere, s-au remarcat prin vanzari consecvente (vezi). BVB nu face exceptie, brokerii asistand in 2010 la o scadere accelerata a castigurilor din comisoane. Prudenta din partea investitorilor de retail si vioiciunea speculatorilor intre 2009-2011 seama a evolutie prelungita “dead cat bounce” (pisica moarta topaie-crestere agresiva intr-un trend care ramane totusi unul de scadere) si nu la o revenire de durata a pietelor impulsionate de noi descoperiri tehnologice, apetit de durata pentru consum etc.

  • 6. 2012, sfarsitul ..iluziilor bursiere?

Mi-e greu sa cred apropierea unui an cu o incarcatura emotionala intensa - 2012 (vezi calendarul mayas cu al sau Sfarsit al Timpului ori tot soiul de scenarii catastrofiste, inclusiv made in Hollywood) - nu va avea un oarecare impact si asupra burselor. Macar din simplul fapt ca bursele au rolul de seismograf in societate si ca includ o doza mai mare de pshihologie decat de economie.

  • 7. Investitorii in bonduri nu cred in dobanda “zero”

In ciuda mentinerii dobanzilor de politica monetara la nivele derizorii, randamentele in piata bondurilor incep usor-usor sa creasca, semn ca investitorii nu se mai simt deloc in siguranta cu aceste instrumente solicitand prime mai mari pentru riscurile asumate. La un moment dat, acestia vor trebui tentati cu dobanzi in crestere pentru a mai achizitiona aceste instrumente, iar pietele de actiuni nu digera deloc bine aspirarea banilor fierbinti intrati in perioadele de expansiune a masei monetare. Cand dobanzile cresc, cotatii bursiere scad.

Citeste mai multe articole pe teme similare pe blogul lui Cristian Dogaru