Principalii indici vest-europeni au incheiat ziua predominant in teritoriu negativ, fiind afectati de rezultatele trimestriale sub asteptari publicate de companiile americane. Sectorul exploatarii de materii prime a suferit cea mai importanta scadere, indicele Stoxx 600 Basic Resources coborand cu 2.59%; scaderi importante au suferit si sectoarele bancar si de asigurari (Stoxx 600 Banks -0.99%, Stoxx 600 Insurance -1.59%).

Numarul cererilor de somaj din Marea Britanie a scazut in mod neasteptat in decembrie la minimul ultimelor 21 de luni, declinul de 4100 fata de luna noiembrie aducand totalul celor care primesc ajutor de somaj la 1.457 milioane. Asteptarile medii ale analistilor economici indicasera o evolutie stationara a numarului somerilor.

In paralel, nivelul somajului din perioada septembrie-noiembrie a scazut la 2.498 de milioane, insa rata somajului in randul populatiei din segmentul de varsta de 16-24 de ani se mentine la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani. Oficialii ECB au revenit asupra semnalelor care indicau o posibila crestere a dobanzii de referinta, membrul consiliului de conducere Bancii Centrale Ewald Nowotny declarand astazi ca aceasta considera rata actuala a dobanzii de referinta drept "adecvata".