Filosofia si mentalitatea guvernului roman reprezinta cea mai mare ingrijorare pentru perioada urmatoare, a declarat marti Mark Mobius, presedintele executiv al companiei Franklin Templeton, la listarea Fondului Proprietatea. El a aratat ca decizia statului de a impune companiei Romgaz o donatie catre bugetul de stat a fost una foarte rea pentru piata de capital.

Mark Mobius a spus ca reprezentantii Franklin Templeton au incercat sa aiba un dialog cu cei ai Ministerului Economiei, insa rezultatele nu sunt cele asteptate.

"Analistii nostri au incercat sa aiba un dialog cu Ministerul Economiei, dar nu avem rezultatele pe care le doream, datorita problemei cu Romgaz. Avem intalniri, dar nu avem rezultatele pe care le asteptam. Incerc sa imi dau seama ce gandesc, care este mentalitatea lor. As vrea sa imi spuna cineva de ce fac lucruri care afecteaza credibilitatea", a declarat Mobius.

Potrivit acestuia, plecarea investitorilor de la Centrala Nucleara de la Cernavoda spune multe despre atitudinea Guvernului. "Daca pleca inseamna ca nu vad o oportunitate, ci un risc si asta este un mesaj rau pentru ceilalti investitori care se gandesc sa investeasca aici", a precizat presedintele Franklin Templeton.

Mobius: Romania trebuie sa inceapa sa priveasca si spre est

Mobius a mai aratat ca managerul de fond ia in considerare toate posibilitatile in ceea ce priveste listarea Fondului Proprietatea pe o piata internationala, mentionand Viena, Varsovia, Londra, New York sau Hong Kong. El a subliniat ca Romania trebuie sa "inceapa sa priveasca si spre est", avand in vedere volumul de bani care se gaseste in bancile asiatice.

"Intrebarea este daca putem pune Fondul in ordine astfel incat sa fie adecvat unor investitii pe piete mai ample, care ar putea sa fie Londra,Viena, Varsovia, New York sau chiar Hong Kong. Dintre perspectivele pe termen mai lung, am dori sa facem acest lucru, dar cred ca trebuie sa accentuez doua lucruri. Unul din obiectivele cheie va fi sa facem ca unele din companiile romanesti sa fie privatizate si listate aici in Romania si, in final, pe pietele internationale. Celalalt lucru pe care cred ca trebuie sa-l accentuez este: hai sa nu privim doar spre vest, sa ne uitam si spre est. Daca va uitati la volumul de bani care se gaseste in bancile din China, din Coreea, din Japonia si din alte tari asiatice, Romania trebuie sa inceapa sa priveasca spre est, sa ne gandim chiar si listarea la Hong Kong", a spus Mobius.

El a dat ca exemplu o mare companie din Rusia care a fost listata la Bursa din Hong Kong si a obtinut miliarde de dolari.

In ceea ce priveste data acestei listari, presedintele Franklin Templeton a spus ca nu poate face predictii in acest sens, insa aceasta depinde de atitudinea guvernului, de modul in care este condus Fondul si de performantele Fondului Proprietatea. "Nu pot sa fac predictii in ceea ce priveste listarea, poate fi 2015, poate fi anul viitor, poate fi oricand", a declarat Mobius.

Actiunile Fondul Proprietatea au fost listate marti la BVB, prima sedinta de tranzactionare fiind deschisa la un pret de 0,602 lei/actiune.