Bursa din Sibiu a anuntat lansarea la tranzactionare, incepand cu data de 27 ianuarie, a derivatelor pe actiunile Fondului Proprietatea, se arata intr-un comunicat al Sibex. Noile instrumente sunt contractul futures pe actiunile Fondul Proprietatea si contractul cu optiuni pe contractul futures pe actiunile FP.

Contractul futures cu simbolul DEFPR va avea scadente trimestriale, lunile de initiere fiind martie, iunie, septembrie si decembrie, valabilitatea maxima a unui contract fiind de 6 luni.

Marimea obiectului contractului este 1.000 de actiuni ale Fondului Proprietatea, pasul de tranzactionare fiind de 0,0001 lei (0,1 lei/contract). Marja pentru contractul futures DEFPR este de 85 lei/contract.

"Optiunile pe contractul futures DEFPR au la baza un contract futures, sunt de stil American, iar preturile de exercitare vor fi listate la distanta de 0,0500 pasi", se mai arata in comunicat.

"Prin acest nou produs dorim sa venim in intampinarea investitorilor care doresc sa speculeze evolutia actiunilor Fondului Proprietatea cu sume mult mai mici fata de piata la vedere, precum si celor care doresc sa-si protejeze portofoliul de actiuni FP de eventuale corectii ale preturilor, derivatul DEFPR fiind instrumentul ideal pentru astfel de operatiuni. Tinand cont de popularitatea mare de care se bucura activul suport, cred ca acest prim produs derivat pe care il lansam in 2011 are sanse mari sa fie un succes, fiind unul dintre pasii pe care il facem in proiectul nostru de a readuce lichiditatea din piata la termen la nivelul anilor 2006-2008", a declarat Teodor Ancuta, ppresedintele Bursei din Sibiu.

UPDATE Tot de joi, contractul futures pe actiunile Fondul Proprietatea va intra la tranzactionare si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Cotatia contractelor futures este exprimata in lei cu maximul de zecimale aferent pasului de cotare. Fluctuatia minima a cotatiei unui contract futures este de 0,001 lei/actiune pentru cotatii cuprinse in intervalul 0 - 1 leu, 0,01 lei/actiune pentru cotatii cuprinse in intervalul 1 leu - 10 lei si 0,1 lei/actiune pentru cotatii mai mari de 10 lei.

Totodata, BVB si Casa de Compensare Bucuresti (CCB) informeaza ca valorea marjei este de 130 lei pentru un contract, iar limita zilnica de variatie aplicabila contractului futures este de plus/minus 0,25 lei.

"Ne bucura faptul ca la doar doua zile de la listarea Fondului Proprietatea putem oferi investitorilor si contractul futures pe aceste actiuni. Am incredere ca aceste derivate vor fi utilizate activ de investitori in crearea unor strategii mai complexe, combinand piata spot si futures. Rulajele realizate de actiunile Fondului Proprietatea pe piata principala sunt o dovada a interesului ridicat pe care il au participantii pietei fata de acest emitent. Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa-si diversifice gama de instrumente disponibile pe segmentul derivatelor", a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.