Pretul cuprului atins joi pragul de 10.000 de dolari pe tona pe Bursa londoneza a metalelor, un record istoric, in conditiile in care oferta face fata cu greu unui consum mondial robust, relateaza AFP.

Cursul pentru o tona de cupru livrat la trei luni a atins nivelul de 10.000 de dolari in aceasta dimineata, dupa care a cedat din nou teren.

Analistii spun ca piata a fost impulsionata de recastigarea optimismului asupra relansarii economice mondiale, dupa publicarea datelor pozitive legate de activitatea industriala in Zona Euro, SUA si China, cel mai mai mare consumator de cupru din lume.

Cresterea mondiala de cupru ar urma sa se majoreze cu 5,2% in 2011 si cu 4,2% in 2012, potrivit estimarilor Comisiei chiliene pentru cupru (Cochilco).

In primele zece luni ale anului 2010, productia a ramas practic neschimbata, in conditiile in care consumul mondial a crescut cu 7,5%, potrivit Grupului international de studiu asupra cuprului (ICSG), care evalueaza la 400.000 de tone deficitul de productie.

Ciclonul Yasi, care a lovit joi nord-estul Australiei, a crescut si mai mult presiunea asupra preturilor, in conditiile in care gigantul minier Xstrata a evacuat cel mai mare complex de exploatare a cuprului din tara, noteaza Ian O'Sullivan, analist la societatea financiara Spread Co.